Miközben sorra szerveződnek a tanárok mellett kiálló, követeléseikkel szimpatizáló akciók, célegyenesbe fordult egy új pedagógus-érdekvédelmi szervezet, a Központi Közalkalmazotti Tanács (KKT) létrehozása. A Klik, ahol lehet, próbálja konszolidálni kapcsolatát a tanárokkal – olvasható a HVG-ben.

„A Klik hihetetlenül együttműködő volt" – mondta a hvg.hu-nak Szűcs Tamás, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, miután kedden Pilz Olivérrel, a Hermann Ottó Gimnázium igazgatójával közösen tárgyaltak Koltai-Kaufmann Katalinnal, a Klik alelnökével a Központi Közalkalmazotti Tanács (KKT) létrehozásáról. Mint korábban megírtuk, a miskolci állami gimnáziumok még 2015 nyarán keresték meg írásban az oktatási tárcát és a Kliket azzal, hogy van-e jogi lehetőség egy olyan érdekvédelmi szervezet megalakítására (ez lenne a KKT), amely  tárgyalópartnere lehet a Kliknek mint a 120 ezer pedagógus munkáltatójának.

A Klik létrehozásával ugyanis súlytalanná váltak az iskolákban működő a közalkalmazotti tanácsok (hiszen a döntéseket már nem helyben, hanem magasabb szinteken hozták meg), amelyeknek korábban olyan ügyekbe is beleszólásuk volt, mint az iskolai jóléti, teljesítményértékelési döntések (cafetéria odaítélése, jutalmazás stb). A Klik az elmúlt fél évben még csak nem is reagált a felvetésükre, most viszont nagyon nyitott volt, nyilvánvalóan nem függetlenül a pedagógustüntetésektől és Czunyiné Bertalan Judit leváltásától.

Korrekt hangnem, rapid intézkedés

Az elképzelések szerint a KKT 15 főből állna, minden régió (összesen hét)  2-2 tagot delegálna, mérete miatt Budapest hármat. A rendszer “sejtjeit", vagyis az iskolai tanácsokat pedig továbbra is a tantestületek választanák meg. Eközben megalakult a Miskolci Tankerület Közalkalmazotti Tanácsainak Fóruma, ami al első ilyen szerveződés az országban.

Szűcs szerint a tárgyalás korrekt hangnemben zajlott, a Klik segítőkész volt, ezért “ezért érthetetlen, hogy miért nem reagáltak ebben az ügyben közel fél éven át". A megbeszélés után rögtön több mint 5100 feladatellátási helyre küldte szét a miskolci közalkalmazotti tanácsok felhívását a Klik. Ígéretet kaptak arra is, hogy használhatják a Klik információshálózatát, és helyiségeket is biztosítanak majd a KKT működéséhez.

Azt a menetrendet is elfogadta a Klik, hogy március elsejéig megválasszák a KKT tankerületi delegáltjait, majd a hónap közepéig lezavarják az országos választásokat, amit azt jelenti, hogy április elején már megkezdheti működését az új szervezet. „Tudjuk, hogy ez egy rapid intézkedés, de az az érdekünk, hogy minél hamarabb felálljon ez a hiányzó fórum" – mondta a hvg.hu-nak Szűcs.

Csak, ami a törvényben van

A most alakuló KKT mandátuma azonban csak másfél évre szól, már csak azért is, mert nem lehet tudni, hogy változik majd a Klik felépítése és működése. Palkovics László alig egy hete arról beszélt, hogy nem funkcionálnak jól a Klik tankerületei, ezért nagy változások várhatók, ami érintheti a vezetőket is.

Szűcs Tamás úgy látja, hogy a KKT létrehozása “se több, se kevesebb, mint amit a törvények lehetővé tesznek, de így is nagy eredmény". Hozzátette, a KKT, valódi alulról szerveződő kezdeményezésként erősebb legitimációval rendelkezik majd, mint például a Pedagógus Kar.

Szűcs szerint, aki egyben a Miskolci Tankerület Közalkalmazotti Tanácsainak Fórumának egyik koordinátora is, nem meglepő a Klik nyitott hozzáállása, a mostani politikai helyzetben ugyanis az az érdeke, hogy konszolidálja kapcsolatát a munkavállalókkal, vagyis a tanárokkal.

Ugyanakkor a frissen megalakult  Miskolci Tankerület Közalkalmazotti Tanácsainak Fóruma első határozatként közleményben utasította el “azt a kicsinyes és véletlennek aligha nevezhető eljárást, amellyel a Klik illetékes kerületi igazgatója támadást intézett Pukli István ellen".

Forrás: HVG