Egyre több ápoló megy külföldre, és sokan nem is a saját szakmájukban helyezkednek el. A kórházakban maradt nővérek 220-240 munkaórát dolgoznak havonta - mondja a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Sándor Mária, a feketeruhás ápolónőként ismertté vált nővér úgy véli: a kórházigazgatóknak kellene felemelni a hangjukat a tarthatatlan helyzet miatt. Ma van a Magyar Ápolók Napja.

Újabban már 40-50 éves, vagy nyugdíj előtt álló ápolók döntenek a külföldi munkavégzés mellett - mondja a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az InfoRádió műsorában. Balogh Zoltán szerint csalóka a külföldi munkavégzéshez szükséges évi 6-700 engedélykérelem, mivel sokan nem a saját szakmájukban helyezkednek el. A kórházakban már jóformán alig lehet rendes beosztást készíteni - tette hozzá a kamara elnöke.

   „A kollégák annyira túl van terhelve, hogy nem 180 munkaórát dolgoznak havonta, hanem 220-240-et."

  Balogh Zoltán ugyanakkor bízik abban, hogy az ágazati szerződés - amelyről folyamatosan tárgyalnak az egészségügyi államtitkársággal - segít az ápolók helyzetén. A béremelésre a 2017-es költségvetésben el kell különíteni a szükséges összeget - hangsúlyozza az elnök.

   A feketeruhás nővérként ismertté vált Sándor Mária nem ilyen bizakodó.

   „Akárki akármit mond, addig nincs miről tárgyalni, amíg nem tesznek pénzt a rendszerbe, és ezt megmondta az előző államtitkár is."

   Sándor Mária úgy véli: a kórházigazgatóknak kellene kiállniuk, és szót emelniük az ápolók, nővérek lehetetlen helyzete miatt.

   „Felállni a kórházvezetőnek, hogy igenis elláthatatlan ennyi mennyiségű beteg ennyi nővérrel, a vezetőink nem képviselnek minket."

   Ma, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóján tartják a Magyar Ápolók Napját. Kossuth Lajos legkisebb húga 1849-től, az Országos Főápolói Hivatal megalakításától állt a tábori kórházak élén.

Forrás: InfoRádió