Már a miniszterelnök személyes megbízottja egyezkedik a vasutasokkal az idei béremelés mértékről. Jövő hétfőre kiderül, sikerül-e dűlőre jutni. Ha nem, a MÁV-nál is jöhet a sztrájk – írja a Népszabadság.

Megegyezés továbbra sincs a vasúti dolgozók idei béremelésének mértékéről, de a tárgyalás szerdán magasabb szinten folytatódott: a miniszterelnök személyes megbízottjaként Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára ült le a hét érintett szakszervezet képviselőivel. Az érdekképviseletek korábban kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek, ami a sztrájk „előszobája".

A felek február 22-én találkoznak ismét, és akkorra a tulajdonosi és a munkáltatói oldal képviselői választ ígértek arra, hogy a szakszervezetek mely követeléseit tudják teljesíteni. A szakszervezetek egyébként korábban mindenki számára öt százalékos alanyi jogú fizetésemelést és a létszámhiányos munkakörökben további 2,7 százalékos differenciált béremelést tartottak szükségesnek.

A MÁV ezzel szemben 2,2 százalékot ajánlott január 1-jéig visszamenőleg, emellett kilátásba helyezték, hogy fél százalékkal emelik az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást, és két alkalommal 25-25 ezer forint egyszeri kifizetését is ígérték.

A cég azonban a múlt héten visszakozott, és csupán három százalékos fizetésemelésre tett ajánlatot. A szakszervezetek erre reagálva sztrájkot helyeztek kilátásba. A kormány válasza: Fónagyot küldték csatasorba, hogy egyezkedjék. Ám hogy milyen felhatalmazással, azt nem tudni. Annyi valószínű azonban, hogy a vasutasok sok minden el tudnak érni, mert egy esetleges sztrájk – elsősorban a teherforgalom leállása miatt – óriási károkat okozhatna például az autóipari multiknak.

A szakszervezetek az általuk kezdeményezett kollektív munkaügyi vita korábbi fordulóin jelezték: a további tárgyalások eredménytelensége esetén minden jogszerű eszközt alkalmazni fognak annak érdekében, hogy elérjék a tagjaik számára az általuk követelt bérnövekedést, valamint a munkakörülményeiket, s a foglalkoztatási biztonságukat javító középtávú megállapodás aláírását. További részleteket azonban taktikai okokból nem árultak el.

Forrás: Népszabadság