Az emberi méltósághoz, az élethez való jogot és a gyerekek jogainak érvényesülését veszélyezteti, ha a bíróság nem módosít a szociális ágazat sztrájkja esetén kötelezően biztosítandó elégséges szolgáltatások körén - mondta Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságot, hogy a Napi Gazdaság információi szerint jogorvoslati kérelemmel fordul a Kúriához a kormány, miután a Fővárosi Törvényszék a szociális ágazati sztrájkbizottság javára döntött az elégséges szolgáltatás ügyében. A bírósági ítélet értelmében sem a bölcsődei ellátás, sem a hajléktalanellátás nem minősül alapszolgáltatásnak, így sztrájk esetén ezeket az intézményeket be lehet zárni.

    Azt kellene tisztázni, hogy mely szolgáltatáselemek nem maradhatnak el - emelte ki a helyettes államtitkár. Például egy mentálhigiénés csoport találkozója vagy az idősek klubjának egy kirándulása nem létfontosságú, de a szociális étkeztetés biztosítása vagy télen a nappali melegedő megnyitása „elemi szükséglet", ezek elmaradása akár életeket veszélyeztethet - mondta Nyitrai Imre.

    Úgy fogalmazott, nem feltételezik, hogy bármelyik kolléga a szakmai etikai kódex megsértésére készülne, életet és egészséget veszélyeztetne, azért, hogy nyomást gyakoroljon a hatóságokra.

    A helyettes államtitkár elmondta: a szociális ágazati sztrájkbizottságnak három követelése van, az egészségügyi bértáblához igazított bérrendezést, a munkaközi szünetek pontos meghatározását és az ágazati érdekegyeztető fórumba több szakszervezet bevonását sürgetik. Mindhárom kérdéssel kapcsolatban előrelépés történt az egyeztetéseken, így bízik benne, hogy nem lesz sztrájk - hangsúlyozta.

    Nyitrai Imre közölte, a jogorvoslati kérelem benyújtására hatvan nap áll rendelkezésre, de a tervek szerint két héten belül megfogalmazzák és eljuttatják érveiket a Kúriához.