Egyre nagyobb számban kényszerülnek külsős orvosokat igénybe venni a betegellátás biztosításához a kórházak. A közreműködői szerződések száma összességé­ben már 2013-ban is meghaladta a 7200-at, 2014-re azonban már 8800-nál is több ilyen élt – tudta meg a Magyar Idők.

A külsős orvosokkal kötött megállapodások nyomán a kórházak által kifizetett díjak 2013-hoz képest 2014-re, egy év alatt 5 milliárd forinttal, 39-ről majdnem 44 milliárd forintra emelkedtek – tudta meg lapunk. A közreműködők számának növekedésével viszont csökkent az egy vállalkozóra jutó átlagos éves díj, ez három évvel ezelőtt még 5 383 000 forint volt, egy évvel később azonban már nem érte el az ötmilliót.

A közreműködői szerződések egyik része valamilyen szolgáltatásra szól, a másik részét pedig orvosokkal kötik, akik vállalkozóként a közalkalmazotti fizetésnél magasabb bevételre tudnak szert tenni. Mindkét eset hátterében az egészségügyi forráshiány áll: a nagy értékű diagnosztikai eszközöket nemcsak megvásárolni, de működtetni, szervizelni is jelentős kiadás, az orvosok esetében pedig a kórházak, a szakrendelők kénytelenek igazodni a piaci viszonyokhoz, és szerződéssel (is) foglalkoztatni doktorokat. A kórházak és a szakrendelők e foglalkoztatási forma nélkül nem tudnák kiállítani az ügyeleteket úgy, hogy az orvosok munkavégzésére vonatkozó uniós foglalkoztatási időkorlátot is betartsák.

Ezt igazolja, hogy az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ adatai szerint 2014-ben 2,6 milliárd forintot fizettek ki ügyeletre közreműködői díjként a kórházak az orvosoknak. A közreműködői kifizetések statisztikái alapján a kórházak, szakrendelők különösen belgyógyász, aneszteziológus, sebész, patológus, traumatológus, szülész-nőgyógyász, bőrgyógyász, csecsemő- és gyerekgyógyász, kardiológus, pszichiáter, fül-orr-gégész és sürgősségi szakembereket kénytelenek a legnagyobb számban külsősként foglalkoztatni.

Az adatokból az is látszik, mely intézménytípusokban szorít a leginkább a cipő: a városi kórházakban, ahol 2014-ben 12,5 milliárd forintnál is többet voltak kénytelenek külsősöknek kifizetni, és a szerződések száma is itt volt a legmagasabb, több mint 2800. A rendelőintézetek mindennapjai is elképzelhetetlenek közreműködök nélkül, itt is több mint 2400 külsős szerződés volt érvényben két évvel ezelőtt.

Forrás: Magyar Idők