Az információ-technológiai (IT) szektorban, valamint az üzleti szolgáltató központokban (Shared Service Center - SSC) lehet a legjobban keresni Magyarországon, a havi bruttó átlagbér ezeken a területeken elérte a 399 ezer forintot 2015 első félévében - derült ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu legutóbbi felméréséből.

A felmérés eredményeit összegző csütörtöki közlemény szerint az országos bruttó átlagbér 242 300 forint volt 2015 első felében.

    (A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi, január-májusra vonatkozó adatközlése szerint a bruttó átlagkereset 242 700 forint volt nemzetgazdasági szinten az év első öt hónapjában, éves szinten 3,5 százalékkal nőtt. Az első féléves adatokat augusztus 19-én teszi közzé a KSH.)

    Az IT és az SSC szektor után a harmadik legjobban fizetett terület a telekommunikáció, 382 ezer forintos havi bruttó átlagbérrel, a középmezőnyben a bank- és pénzügyek (369 500 forint), valamint a pénzügyi szolgáltatások és biztosítási termékek közvetítése (360 200) áll.
Az áram és a gáz termeléséhez, szolgáltatásához és elosztásához köthető munkaterületeken is meghaladja a 335 ezer forintot a havi bruttó átlagbér.

     A legalacsonyabb átlagfizetéssel rendelkező kategóriákban a fizetések nem érik el a bruttó 170 ezer forintos szintet sem, de még a 200 ezer forintos határt túllépő területek is a legrosszabbul fizetettek listáján szerepelnek. Ide tartoznak az állami- és közszférából az oktatási intézmények, a szociális ellátás és az egészségügy, a postai szolgáltatások, az önkormányzati szervek és a kulturális intézmények, de az idénymunkára építő idegenforgalom és vendéglátás is az utolsó helyek között van.

    Régiós megoszlásban a budapesti dolgozók keresték a legtöbbet, átlagosan havi bruttó 330 600 forintot az első félévben. Második a listán  Fejér megye, ahol a bérek elérték a bruttó 280 ezer forintot, ezt csupán Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Heves megye fizetései tudták megközelíteni. A korábbi évekhez képest Pest és Veszprém megye visszaesett a listán, a középmezőnyben található viszont Nógrád 210 ezer forintos átlagfizetéssel, így ez a régió hosszú idő után kikerült a legrosszabbul fizetett megyék listájáról. A legalacsonyabb bérekre az év első felében Tolna, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy valamint Békés megye dolgozói számíthattak. Utóbbi megyében a legalacsonyabbak a bérek: átlagosan csupán 184 300 forintot érnek el.

    A felmérés szerint a pozíciók szerinti összehasonlításban a felsővezetők 700 ezres és a segédmunkások 130 ezres havi bruttó átlagos fizetése között ötszörös a különbség. A műszaki végzettséget igénylő diplomás pozíciók a legjobban jövedelmezőek a közép- és felsővezetők után.  

    A cégnagyság szerinti megoszlásból kiderül, hogy a munkavállalók számának növekedésével arányosan növekszik a várható fizetés nagysága is, ugyanis a kis cégek dolgozói átlagosan harmadával kerestek kevesebbet (átlagosan bruttó 197 200 forintot) 2015 első hat hónapjában, mint a nagyvállalatok alkalmazottai (315 200 forint) - olvasható a közleményben.