A puding próbája az evés, az új életpályamodellnek meg az első fizetés. A rendőrök, tűzoltók most kapták meg a beharangozott harminc százalékos béremelést. Az öröm nem felhőtlen, főleg a vonuló tűzoltók csalódtak, amikor készhez kapták a pénzt. Hogy ez az összeg beváltja-e a reményt, és megszűnik-e a leszerelési hullám (főként a rendőrségen), korai lenne megmondani. A plusz pénz persze mindenkinek jól jön – írja a bama.hu

Örülnek a plusz pénznek a rendőrök, kevés negatív visszajelzés érkezett a Független Rendőr Szakszervezethez – tudtuk meg Orgovány Zoltántól, a szervezet dél-dunántúli régiós elnökétől. Ahogy arról lapunk beszámolt, július elsejével hatályba lépett az új szolgálati törvény, amely szerint a végrehajtó állománynak átlag 30 százalékos, a nem alapvető feladatot ellátó állománynak 25, míg a vezetőknek 15 százalékos béremelés jár. Most megtörténtek az utalások, és úgy tűnik, valóban mindenki megkapta az ígért növekményt. Sőt, végül a közalkalmazottaknak is jutott 5 százalékos béremelés, holott őket kihagyták volna.
Hogy mindez elég lesz-e visszatartó erőnek, az pár hónapon belül kiderül.
 
Mi mennyi? – Számok és követelmények
 
  • Mivel a hivatásos állomány nyolc éve, a közalkalmazotti pedig több mint tíz éve nem részesült béremelésben, ez a mostani legfeljebb kompenzálni tudja a lemaradást – vélik sokan.
 
  • Korábban egy járőr alapbére (a korrekciókig) a bérminimumot (2015-ben a bruttó 122 ezer forintot) sem érte el, most nagyjából nettó 140 ezer forintot kapnak. Egy járőrvezető 170 ezret, míg egy szolgálatparancsnok nagyjából 220 ezer forintot vihet haza. Ehhez jön adott esetben az éjszakai pótlék, a túlórapénz, a távolléti díj, vagy a családi adókedvezmény. Plusz- munkát viszont csak nagyon korlátozottan végezhetnek a rendőrök, vagyis keresetkiegészítésre nincs igazán lehetőségük.
 
  • Sok rendőr szerint nagy árat fizetnek ezért a béremelésért, így nem biztos, hogy a megemelt (de azért nem túl magas) összeg a pályán tartja őket. A törvény ráadásul már azt is meghatározza, hogy egy szolgálatban lévő rendőrnél mennyi pénz lehet, és megtiltja a mobiltelefon használatát is.
 
  • Változás még, hogy a vezető beosztások ezentúl meghatározott időre szólnak, és megszűnik az automatikus előremeneteli rendszer is. Emellett három év alatt 12 hónapot lehet elvezényelni a rendőrt akár az ország másik végébe – a beleegyezése nélkül is.
 
  • Az ígéretek szerint 2019-ig évente 5 százalékkal emelik a hivatásos állomány bérét, és elvileg kedvezményes lakásvásárlási hitelt is biztosítanak majd nekik. Az érintettek egy része viszont szkeptikus ezzel kapcsolatban, és továbbra is bizonytalannak érzi a jövőt a rendőrségnél.
 
Nem lett harminc
 
  Kevésbé pozitív a helyzet a tűzoltóknál. Akadnak olyanok, akiknek mindössze 15-18 százalékosra jött ki az emelés. Pedig a kezdő vonuló tűzoltók illetménye a kiegészítő pótlék nélkül (hasonlóan a kezdő járőrökéhez) nem érte el szakmunkás-minimálbér összegét. De amíg a rendőröknél megvalósult a 30 százalékos emelés, addig a tűzoltóknál nem – mutatnak rá a szakszervezetisek. Mint mondják, a vonuló tűzoltók alapbért és mozgóbért (pótlékot, kompenzációt) kapnak. Utóbbit azonban levették a béremelés előtt, és csak az alap illetményre számolták ki az növekményt, ami így a korábbi fizetési összeghez képest nem eredményezett 30 százalékos emelést. Mivel egyelőre csak fizetést kaptak, bérpapírt nem, pontosan nem látják a részleteket, tették hozzá.

Forrás: bama.hu