Sok a kérdőjel a katasztrófavédelem kéményseprése közül, egy biztos, a szakszervezetek összezárnak – írja a langlovagok.hu.

A katasztrófavédelem július 1-jétől folyamatosan átveszi a kéményseprést. Magyarországon jelenleg mintegy ezer kéményseprő dolgozik, azt viszont még nem lehet tudni, hogy a katasztrófavédelem hány emberrel kívánja elvégeztetni a munkát.

Tűzoltókat képeznek kéményseprőknek

Mindeközben a katasztrófavédelem elkezdte felmérni, hogy a hivatásos tűzoltók közül a szükséges szakképesítés megszerzése után ki vállalja másodállásban a kéményseprést. A tanfolyamot a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ indítja, szeptembertől önállóan, addig jogosult felnőttképzési intézménnyel való megállapodással.

Salamon Lajos, a HTFSZ elnöke az együttműködési megállapodás aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatóján elmondta, tudomása szerint több mint 400 tűzoltó szakképzése kezdődik hamarosan. A kéményseprő munkára jelentkezett tűzoltók - ahogy a szakképzett, átvételre váró kéményseprők sem -  azonban semmilyen információval nem rendelkeznek arról, hogy milyen munkaidőben, milyen feltételekkel, hol és mennyiért végezhetik majd a munkát.

Vámos Csaba, a KOSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy néhány nappal később már több információ lesz a birtokukban, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ugyanis szakmai tájékoztató fórumot tart a kéményseprőknek.

Forrás: Lánglovagok.hu