Nem kaptak egy fillér béremelést sem az egészségügyi dolgozók. A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint az egészségügyi kormányzat nem tartotta be ígéretét – írja az Origo.

Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának felelős vezetői arról nyilatkoztak, hogy az egészségügyi ágazatban 44 ezer szakdolgozó béremelésben részesül, melyet a 2016. év januári bérekkel együtt, tehát február 10-ig megkapnak. A szakszervezet folyamatosan érdeklődött a dolgozók között, hogy megtörtént-e a bérek átsorolása - közölte a Független Egészségügyi Szakszervezet.

A megemelt bér 2015.január 1-től illeti meg a dolgozókat, és ezt az egész évre járó összeget egyszeri bérkiegészítésként szintén meg kellett volna kapni a januári fizetésekkel együtt. A jogszabályban foglaltak és a tárca nyilatkozatai ellenére eddig a dolgozók azt jelezték vissza a szakszervezetnek, hogy egy fillérrel sem kaptak többet a korábbi fizetésüknél.

A 2012-es bérintézkedés óta az egészségügyi szakdolgozók bére befagyasztásra került, a mindenkori minimálbéremeléseket, a 3 évenként esedékes átsorolásokat sem kapták meg , csak papíron, azokat a munkáltatók levonták az ágazati pótlékból. Így állt elő az a szégyenteljes állapot, hogy az egészségügyben a szakdolgozók keresete ma a legalacsonyabb a közszférában – írta a FESZ.

A Független Egészségügyi Szakszervezet levélben fordult Balog Zoltán miniszter úrhoz, hogy sürgősen intézkedjen, a dolgozókat a jogszabályban foglaltak szerint megillető béremelés végrehajtása érdekében.

Az Origo is megkereste a minisztériumot, amint válaszolnak közöljük.

Forrás: Origo