Ismét átalakítja működését a Tesco áruházlánc, ami azzal jár, hogy bizonyos munkakörökben feleslegessé válik a dolgozók munkája – tudta meg a Magyar Idők. A munkaerő- és szakemberhiány egyre szembetűnőbb a kiskereskedelemben.

Márciusig átszervezik a pékségek működését a Tesco áruházakban, ami azzal jár, hogy bizonyos munkaköröket összevonnak, vagyis egységenként egy-két dolgozónak megszűnik az állása – értesült a Magyar Idők. Lapunknak a lánc eladói munkakörben alkalmazott dolgozói azt jelezték, hogy ezekben a hetekben újabb átalakítások zajlanak a cégnél, amelyek következtében olyan feladatokat is el kell látniuk a jövőben, amiket egyébként csak külön szakképesítéssel rendelkező munkatársak végezhetnének el. Így például a pékségekben lévő sütők, kemencék fizikai munkát, illetve szaktudást is igénylő üzemeltetését, a kész termékek szakszerű kezelését is eladók végzik majd a jövőben, nem pedig szakirányú vizsgával rendelkező dolgozók. A lánc lapunknak nyilatkozó alkalmazottai szerint a lépés a munkáltatónak a bérköltségek csökkenésével járhat, míg az új feladatokra beosztott dolgozóknak fizetésük változása nélkül nő a terhelésük. – Már az éjszakai műszak megszüntetése is pluszfeladatokat rótt a dolgozókra, az újabb lépés mögött ugyancsak a költséghatékonyság, illetve az alacsony bérek miatt mostanra súlyos problémává duzzadt szakemberhiány is áll – fogalmazott egyik informátorunk.

Az átalakítás mögött a termékkínálat változása áll, ugyanis a diszkontokban kialakított látványpékségek olyan versenyhelyzetet teremtenek, amit a Tesco is kénytelen követni. Az áruházi pékségekben egyre inkább az olyan, úgynevezett kényelmi termékeket keresik a vásárlók, amelyek elkészítése, sütése nem igényel különösebb szaktudást. – A kemencék működtetését külön képzésen sajátítják el a pékségek eladói, akiknek ezekhez a feladatokhoz valóban nem kell rendelkezniük szakmunkásmúlttal – mondta kérdésünkre egy áruházi vezető, aki szerint a pékségek átszervezésével egységenként egy-két szakképzettséget igénylő munkakört váltanak majd ki. Megkerestük a Tesco áruházláncot is az átalakítás részleteiről.

A vállalat jelezte: folyamatosan felülvizsgálja működését a legmagasabb szintű kiszolgálás érdekében. Emiatt a hipermarketekben, a pékség területén dolgozó kollégák munkaköre módosult a még hatékonyabb működés elérése, a termelés optimalizálása és a vásárlói elégedettség növelése érdekében.

Forrás: Magyar Idők

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ