A szakszervezet vezetősége döntött úgy, hogy a Pedagógusok Szakszervezete ne vegyen részt a köznevelési kerekasztal alakuló értekezletén – jelentette ki Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének az elnöke a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Arra a felvetésre, nem vádolható-e így a szakszervezet azzal, hogy nem képviselik a diákok és a kollégák érdekeit, úgy reagált: a munkavállalók érdekeit nem csak egy kerekasztalnál lehet képviselni, különösen akkor, ha nem tudni, annak mi lesz a funkciója. A PSZ tárgyal a kormánnyal, az ominózus 25 pontot, mely a köznevelés súlyos problémáit tartalmazza, megküldték Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek és Orbán Viktor miniszterelnöknek is. Mindemellett a szakszervezet a megoldási javaslatait is „odatette". Tehát nem csak panaszkodnak, hanem javaslatokat is tettek. Igaz, a januárban három munkaértekezleten kidolgozott javaslatokat a kormány nem fogadta el. Pénteken lesz egy plenáris ülés, ezen Balog Zoltán is részt vesz, hiszen a kormányfő őt jelölte ki a sztrájkbizottsággal való tárgyalásokra – magyarázta az elnök, aki szerint képviselik a kollégák érdekeit, csak nem informatív találkozókon, hanem a jogszabályokban előírt egyeztetéseken. Hangsúlyozta, a szakszervezetnek a köznevelési kerekasztalra küldött meghívóban egyébként beszélgetés szerepelt, nem pedig az, hogy az egy egyeztetési fórum. A többi közt ezért is döntött a vezetőség úgy, hogy a PSZ nem képviselteti magát ezen.

  Az egyeztetés lezárása egy megállapodás, a beszélgetésen azonban nincs megállapodás, ez a kettő között a legfontosabb különbség – hívta fel a figyelmet.

Galló Istvánné reményét fejezte ki, Balog Zoltán miniszternek a keddi kerekasztalon mások meghallgatása hozzásegíti majd ahhoz, hogy a pénteki sztrájkbizottsági ülésen az eddig tapasztalt rigid álláspontja megváltozzék. Valószínű az elmozdulást segíti majd az is, hogy az elmúlt időszakban több helyen voltak demonstrációk, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tiltakozásához pedig immár több száz intézmény csatlakozott.

Arra a kérdésre, hogy ha pénteken nem közelednek az álláspontok, sztrájkba lépnek-e a pedagógusok, azt válaszolta: a szakszervezetek testületei döntenek a következő lépésekről. Szerinte nem kell ennyire előreszaladni, születhet olyan megállapodás, ami a pedagógustársadalom akaratát tükrözi.