2013 óta nem volt béremelés az egészségügyben, a kormány ugyan különböző ösztöndíjakat megpróbál béremelésnek mutatni, de azok valójában nem számítanak béremelésnek - jelentette ki közleményben a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete.

Méltányoljuk, hogy a Kormány „elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülésének javítása mellett", de jelen kormány megválasztása óta az egészségügyben alapbéremelés nem történt - írja közleményében a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz), válaszul az Emmi egészségügyi államtitkárságának csütörtöki közleményére.

Az államtitkárság az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport csütörtöki közleményére reagált, amelyben azt vetették a kormány szemére, hogy év végén minimálbér-emelést ígért ugyan a szakorvosoknak (270 ezer forintot kaptak volna nettóban az ígéret szerint), de a januári fizetés kifizetésekor kiderült, hogy a kormány nem tartotta be a szavát. A kormány válaszul azzal jött elő, hogy 357 szakorvos kap öt éven át tartó, havi 151 ezer forintos támogatást.   

A rezidens szakszervezet erre válaszul közölte, hogy a kormány által béremelési programként kommunikált ösztöndíj rendszerek nem számítanak valós béremelésnek, mivel az orvosok egy szűk rétege számára érhetők el, pályázati úton, öt éves intervallumokra. Megpályázásuk szigorú feltételekhez kötött, nem képezik az alapbér részét, nem számítanak bele sem az ügyeleti díjakba, sem a nyugdíjalapba, folyósításuk akadozik, így még a jogosultak sem számíthatnak havi szinten erre a juttatásra - sorolták a kifogásokat, hozzátéve, hogy ezek valós életpályát nem jelentenek. Szerintük átfogó ágazati béremelés nélkül a ki nem mondott, de jelenleg is érzékelhető egészségügyi krízis tovább mélyül.

Az alapellátásnak juttatott többletforrások egyáltalán nem változtattak azon a jövőképen, miszerint 9 év múlva több mint 4 millió magyar polgárnak nem lesz a betegbiztonságot garantáló háziorvosi ellátása - írják a közleményben, leszögezve, hogy a bérek régiós átlaghoz történő felzárkóztatása 2013-ban megrekedt, azóta alapbéremelés nem történt, 2016-ban eddig csupán 357 friss szakorvos részesült plusz ösztöndíjtámogatásban, ami nem összevethető az egészségügyi dolgozók teljes rétegével.

A szakszervezet arra kéri a kormányt, hogy kezelje az egészségügyet nemzeti ügyként.

Forrás: HVG