Elöregedőnek tekinthető a Magyar Honvédség önkéntes műveleti tartalékos állománya - derül ki azokból az adatokból, amelyeket a honvédelmi miniszter adott meg az MSZP-s Demeter Márta kérésére. A valamivel kevesebb mint 3800 tartalékos katonából több mint kétezer betöltötte már ugyanis az ötvenedik életévét. A 40 év alattiak száma kicsivel haladja meg az ötszázat – írja a HVG.

Demeter Márta arra kérdezett rá, hány önkéntes műveleti tartalékos katonája volt a honvédségnek január 15-én, és mennyi volt ugyanekkor a szolgálati járandóságban részesülő önkéntes műveleti tartalékosok száma. Adatokat kért még a képviselő az önkéntes tartalékos állomány életkori, rendfokozati megoszlásáról is.

Simicskó István honvédelmi miniszter válasza szerint idén január 15-én összesen 3791 önkéntes műveleti tartalékos katonája volt a Magyar Honvédségnek, közülük 3109 ember kapott szolgálati járandóságot.

Az önkéntes műveleti tartalékosok közül az 50 év felettiek vannak a legtöbben, számuk meghaladja a kétezret a majdnem 3800 fős állományban. A 46 és 50 év közöttiek 1028-an vannak. A legkisebb csoportot a 31 és 35 közöttiek teszik ki a tartalékosok között, ők mindössze huszonkilencen vannak. A 30 áv alattiak száma 436 volt január 15-én.

Az önkéntes műveleti tartalékos állományon belül több mint kétezren vannak azok, akik teljesítettek már korábban katonai szolgálatot. Köztük van többek között egy tábornok, 31 ezredes, 418 alezredes, 292 őrnagy és 557 százados.

Forrás: HVG