Nemcsak a problémákat, hanem azoknak a megoldását is elmondták, azonban ezeket elutasította az EMMI- mondta a csütörtök reggeli Mokkában Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. A szakember szerint kerekasztal helyett vissza kellene állítani a Közoktatás-politikai Tanácsot, túlságosan központosított az oktatási rendszer, és a gyerekek is nagyon túl vannak terhelve.

Galló Istvánné szerint nagyon jó, hogy olyan sokan elmentek a szerdai tüntetésekre, de az igazi megmozdulás február 13-án lesz országszerte. Szerinte a pedagógusok, iskolák, diákok és szülők mozgolódása jelzi a kormánynak, hogy nem csak látszatmegoldások kellenek. Az elnök hangsúlyozta, hogy a problémák mellett a megoldásokat is elmondták, de az EMMi eddig visszautasította ezeket.

Szerinte problémát jelent a túlzott központosítás, ami működésképtelenné teszi az intézményeket. Galló Istvánné azt is kiemelte, hogy nem egy kerekasztal felállítására, hanem a korábban is létező Közoktatás-politikai Tanács visszaállítására lenne szükség. Ebben ugyanis különböző iskolák (egyházi, alapítványi, nemzetiségi), szakmai szervezetek, szülők és diákok képviselői ültek ott és a működése, feladata jogszabályban volt rögzített.

A PSZ elnöke arról is beszélt, hogy a diákok számára sem felel meg ez a köznevelési rendszer, ugyanis a 21. században más típusú oktatásra lenne szükség, mint a lexikális tudás mérhetetlen növelése. Szakemberek szerint is a probléma felismerése és annak megoldása, az önálló gondolkodás, amit fontos lenne elsajátítani a gyerekeknek.

Forrás: tenyek.hu