Magyarországon a kórházi fertőzések száma növekszik, az MRSA fertőzések száma növekedett, kórházi fertőzési vészhelyzet van, de ezeket az adatokat titkosították – erről Hegedűs Zsolt beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke szerint ezek az adatok vannak mérve, de nem pontosan, ha egy kórházi fertőzés kialakul, az intézményeknek kötelező lenne jelenteni, de néha nincsen ember vagy megfelelő számítógép ehhez.

A szakember elmondta: Angliában korábban 10-szeres volt az MRSA fertőzések száma, mostanra a magyar adatok háromszor rosszabbak az angolokénál. Hozzátette: évente 2-3000 ember hal meg Magyarországon ilyen fertőzésben, ez egy megközelítő adat. Az orvosok és a nővérek apátiában vannak, belefáradtak az emberek az egészségügy helyzetébe – fogalmazott.

Hegedűs Zsolt kijelentette: a cementes csípőprotézisbe a cementet általában ujjal viszik fel a magyar orvosok, nem pedig cementpuskával, mint a világon máshol. A szakszervezeti alelnök hangsúlyozta: a magyar egészségügyet nem lehet tovább foltozgatni, az egész rendszert újra kellene indítani.

A szakember elmondta: a minőségi indikátorokat nyilvánosságra kell hozni, ez a változás első lépése. Hozzátette: meg lehet még gyógyulni Magyarországon, de meg kell találni a kis utakat. El kell mondani, hogy baj van, a betegbiztonság veszélyben van, józanésszel és tiszta indikátorokkal jó eredményeket lehet elérni – magyarázta.

Forrás: atv.hu