Február 9-ére hívja össze a köznevelési kerekasztalt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - jelentette be a tárca parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence elmondta: a hétoldalú megbeszélésre várják a köznevelés szakmai szervezeteit, a munkavállalói érdekképviseletet, a szülők, a diákok, a munkaadók képviselőit. A kerekasztal résztvevői között szerepelnek még az állam, a fenntartó és a tudományos élet, a pedagógusképzés képviselői.

Az államtitkár hangsúlyozta nyitottságukat, és kiemelte: a kerekasztal ülésén szeretnék a problémákat megoldani, a felmerült kérdéseket megvitatni. Ugyanakkor hozzátette: a rendszer előnyeit is szeretnék megtartani. A sajtótájékoztató és a köznevelési kerekasztal leendő helyszínén elhelyezett névtáblák alapján a tanácskozásra meghívást kap a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, és Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

A lehető legszélesebbre nyitották az ajtókat, nem volt még olyan egyeztetés Magyarországon, amelyre minden iskolát meghívtak - utalt a parlamenti államtitkár a 198 tankerületben a héten záruló konzultációkra. Hozzátette: eddig 32 helyszínen, 336 iskolával, illetve intézményvezetővel konzultáltak, és volt ahonnan 8-10-en is eljöttek a fórumra.

Az államtitkár hangsúlyozta nyitottságukat, és kiemelte: a kerekasztalon szeretnék a problémákat megoldani, a felmerült, „jó szándékkal feltett" kérdéseket megvitatni. Ugyanakkor rögzítette: a rendszer előnyeit is szeretnék megtartani.

A politikus a szerdai demonstrációkról azt mondta: ma Magyarországon mindenki számára garantált, hogy a véleményét, álláspontját békésen elmondhassa, ez fog történni a tüntetéseken is. Felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt még Gyurcsány Ferenc lovasrohamot vezényelt a békésen ünneplő emberekre. Megjegyezte: azt látják, hogy bukott politikai erők képviselői igyekeznek a demonstrációkon újra reflektorfénybe kerülni.  Arra szólított fel, hogy ne használják fel a pedagógusokat politikai céljaikra.

Rétvári Bence kérdésre arról, hogy Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke már sztrájkhangulatot vetített elő, azt mondta: tapasztalataik szerint különböző vélemények, különböző vérmérséklettel jelentek meg a fórumokon. Sok kérdést, témát kell majd megvitatni országrésztől és településszerkezettől is függően.

Az államtitkár kitért arra is, hogy folytatni kívánják a pedagógus-béremelést. Kifejtette: ennek első évében 32 milliárddal, 120 milliárddal költöttek többet e célra, mint az azt megelőző években. A tavalyi növekmény 34 milliárd volt, és idén is ennyit különítettek el, így összességében bőven 230 milliárd feletti az az összeg, amit a pedagógusok bérének emelésére fordítottak. Ezzel átlagosan mintegy 40 százalékkal nőtt a bérük - mutatott rá. Ezt a folyamatot nem szeretnék megállítani és nem szeretnének semmilyen olyan kompromisszumba belemenni, ami visszafordítaná az idő kerekét és visszaállítaná a 2010-es vagy az azt megelőző állapotokat.

A béremelés jövőre is folytatódik - erősítette meg.

Azt mondta, hogy a baloldali kormányok egyhavi bért vettek el a pedagógusoktól és többször söpört végig iskolabezárási hullám, 381 iskolaépület ajtajára került lakat.

Ezért hozták létre a központi intézményfenntartást, amelyet a gyakorlatban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ végez, és amelyet fontosnak tartanak.

Az iskolabezárás minden esetben tömeges pedagógus-elbocsátást is eredményezett, ezt szintén a központi fenntartással tudták megállítani - jegyezte meg a parlamenti államtitkár. Rétvári Bence felidézte, hogy az elmúlt években összesen 120 milliárd forintot fordítottak 500 iskolában fejlesztésekre. Megjegyezte: a korábbi fenntartói rendszer óriási költségvetési lyukat hordozott magában.

A parlamenti államtitkár felidézte még az ingyenes tankönyvellátás és az ingyenes étkeztetés kibővítését, és megemlítette, hogy a Klebelsberg ösztöndíjnak köszönhetően másfélszeresére nőtt a pedagógus pályára jelentkezők száma. Kitért a Kliknél végrehajtott változtatásokra, arra, hogy csökkent a budapesti központ feladat- és hatásköre, nőtt a megyei tankerületeké és megteremtették a kincstári kártya jogi alapját. A pedagógusok papírmunkája egyharmadára csökkent, hogy több idejük legyen a gyerekekkel foglalkozni.

A kincstári kártyáról az MTI kérdésére azt mondta: ezt már az első félévben szeretnék biztosítani, és a rajta szereplő összeg az intézmény méretétől, dologi kiadásaitól függ majd. Az iskolák vezetői havonta fix összeggel gazdálkodhatnak a tervek szerint - jelezte.