Mindezidáig nem vezettek eredményre a sztrájkbizottság és az oktatási kormányzat közötti szakmai egyeztetések, mondta el az ATV Start-ban a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Galló Istvánné szerint az eddigi tárgyalások alapján úgy tűnik, a kormány nem hajlandó rendszerszintű változtatásokat véghez vinni az oktatásban, márpedig a Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetből, az Oktatási Vezetők Szakszervezetéből és a Pedagógusok Szakszervezetéből álló sztrájkbizottság által megfogalmazott 25 pontos javaslatcsomag javarészt ilyen változtatásokat szorgalmaz.

Galló Istvánné szerint noha vélhetően Balog Zoltán és az oktatásért felelős államtitkár is tisztában van a problémákkal, egyiküknek sincs érdemi mozgástere, a döntéseket az oktatás ügyében is Orbán Viktor hozza. Az utolsó szakmai egyeztetés február 12.-én lesz, de a tizedikén esedékes kormányülésen a kormánynak mindenképp tárgyalnia kell a sztrájkbizottság javaslatairól – mondta a szakszervezeti vezető.

Hozzátette, nincs szükség a Balog Zoltán által javasolt oktatási kerekasztal felállítására, ehelyett inkább vissza kellene állítani az egykor az oktatási kormányzat tanácsadó testületeként működő Közoktatás-politikai Tanácsot, amelynek a működését korábban is törvényben szabályozták, és amely pontosan azt a funkciót töltené be, amire most a kerekasztalt tervezik felállítani.

Galló Istvánné cáfolta, hogy a szakszervezet elfogadta volna a kerekasztalba való meghívást, hiszen egy ilyen meghívás elfogadásáról a feltételek ismeretében az országos vezetőség hivatott dönteni. Mindenesetre fontos lenne, hogy egy ilyen testületben valamennyi jelentős szakszervezet helyet kapjon – vélekedett.

A Pedagógusok sztrájkbizottsága február 13.-ára óriástüntetést szervez, ahol nem csak a tanárok, hanem az egészségügy, a szociális szféra, a kultúra és a közigazgatás képviselői is jelen lesznek. A tüntetés fókuszában az oktatás lesz, de a közszféra más területeiről is lesznek felszólalók, hiszen az egész közszférában nagyon nagy bajok vannak – mondta a PSZ elnöke.

Forrás: ATV