Tizenegy városban tüntetnek ma a kormány oktatáspolitikája ellen, de a jövő hétre is országos megmozdulások várhatóak. Miskolcon a tanárok mellett a közlekedési dolgozók és az egészségügyi ágazat képviselői is utcára vonulnak. A tiltakozások hatására a kormány már jövő hétre összehívná a köznevelési kerekasztalt, annak részletei azonban még a szakszervezetek előtt is ismeretlenek.

Elegük lett a tanároknak: ma országszerte fáklyás demonstrációkat tartanak a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozók, a pedagógusok mellett diákok, szülők és más ágazatok képviselői is utcára vonulnak, hogy megmutassák, a gondok elhallgatása és a kisebb-nagyobb kozmetikázások már nem segítenek a szakadék széléig „eltolt" rendszeren, gyökeres változtatásokra lenne szükség - ezt azonban a kormány nem meri vagy nem akarja meglépni. Balog Zoltán oktatásért (is) felelős miniszter a múlt héten Miskolcra látogatott, innen indult ugyanis a máig terebélyesedő tiltakozási hullám a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete - az oktatás rendszerszintű problémáit összefoglaló, ma már tízezrek támogatását bíró - levelének nyilvánosságra kerülése után. A fórumon - amelyet a miniszter „kemény beszélgetésként" értékelt - nem sikerült lecsillapítani a kedélyeket, a szervezők szerint a Balog-vizit ellenére sem vált okafogyottá a ma délutánra tervezett megmozdulás.

A miskolci „bázis tüntetés" délután fél 5-kor kezdődik, a résztvevők a Herman Gimnázium sportcsarnoka előtt gyülekeznek, innen vonulnak át a Hősök terére, ahol rövid beszédek hangzanak majd el, ezt követően a megjelentek „rendhagyó fogadóóra" keretében beszélik át a kialakult helyzetet. A tüntetésre Budapestről és más városokból is érkeznek támogatók, s jelen lesz Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vezetője, valamint a „fekete ruhás nővérként" elhíresült Sándor Mária a Magyarország a magyar egészségügyért civil társaság képviseletében.

A megmozdulást támogatják a közlekedési szakszervezetek is, ők a pedagógustüntetést megelőzően még „nagytakarítást" is rendeznek a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. telephelye előtt és petíciót adnak át a cég illetékesének.

Több száz emberre számítanak, a megjelentek - a béremeléssel elégedetlen, felbőszült vasutasok, BKV-sok, volánosok, teherfuvarozók - együtt fognak kiállni Zelenka László, a sztrájk előtt álló Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezete elnöke mellett, akit - szerintük jogtalanul - hat hónap járműtakarításra ítélt az MVK azért, mert buszvezetés közben headseten keresztül interjút adott a közelgő sztrájkról az egyik tévécsatornának; a 2015-ös üzemi szabályzat viszont nem tiltja a headsetes telefonálást. A megmozdulással azt is jelzik: egyesült a szakszervezeti erő.

A tanárok tiltakozásához a miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat is csatlakozott. Szerintük az oktatás önkényes átalakítása nem csökkentette a társadalmi csoportok közötti egyenlőtlenségeket, sőt folyamatosan újratermeli a szegénységet. „A közoktatás nem játék, nem szabad vele kísérletezni, aki ezt teszi, az a gyermekeink jövőjét kockáztatja" - írták. 

Miskolc mellett ma tíz másik városban is megmozdulások lesznek. Pécsen a 48-as téren gyülekeznek délután ötkor, a szervezők arra kérik a csatlakozókat, hogy aki teheti, biciklivel jöjjön. Emlékezetes: Balog Zoltán miniszter nemrég a közoktatás átalakításában levezényelt túlkapásokat elismerve úgy nyilatkozott: „kicsit túltoltuk a biciklit". A tüntetők saját biciklijüket a pécsi tankerület épületéig tolják majd. Tüntetni fognak ma Sopronban, Szombathelyen, Győrben, Veszprémben, Budaörsön, Budapesten, Szegeden, Békéscsabán és Hajdúszoboszlón is.

Ám szervezkedik a kormányoldal is: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szintén mára hívott össze köznevelési fórumokat a tankerületekben, a tüntetések szervezői szerint azért, hogy az utcai megmozdulások élét tompítsák. Ezért arra kérnek mindenkit, hogy ne a Klik-fórumokra, hanem a tüntetésekre menjenek. Aki mégsem tud jelen lenni a mai eseményeken, az bepótolhatja legközelebb február 10-én, ekkor ugyanis az Országos Tantestületi Értekezlet hirdetett országos demonstrációt. A PSZ pedig hétfőn jelentette be, hogy miután a kormánnyal nem sikerült egyezségre jutniuk, február 13-ra szerveznek tüntetést a Parlament elé.

Nem véletlen, hogy a minisztériumban sietősen úgy döntöttek: már jövő hétre összehívják a köznevelési kerekasztalt, amelynek részletei azonban még ma sem ismertek. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tegnap az MTI tudósítása szerint azt mondta, a kerekasztalra meghívták a szakszervezetek, a munkáltatók, a pedagógusképzés, szülők és a diákok képviselőit is. A PDSZ-hez és a PSZ-hez azonban tegnap délutánig nem érkezett semmilyen hivatalos megkeresés, Galló Istvánné szerint ők is csak annyit tudnak, amennyit „a sajtóhírekből össze lehet csipegetni".

Annyit azért tudni, hogy a kormány a tanárok nagy része által elutasított Nemzeti Pedagógus Kar és a Klik képviselőit is meghívná a kerekasztalhoz, a Magyar Művészeti Akadémia és az iparkamara „szakértőivel" egyetemben. A PDSZ hétfőn a kerekasztal bojkottjára szólította fel az oktatási szervezeteket addig, amíg arra a „valóban érdekelt és érintett" szervezetek képviselői nem kapnak meghívást. Rétvári szerint „érthetetlen a két legnagyobb szakszervezet által hirdetett bojkott, miközben a múlt héten még éppen ők követelték a köznevelési kerekasztal összehívását". Ebből a nyilatkozatból is látszik, hogy a kormány nincs épp a helyzet magaslatán, bojkottot ugyanis nem a „két legnagyobb szakszervezet", csak a PDSZ hirdetett, a PSZ-nek ahhoz semmi köze. Az sem igaz, hogy „ők követelték" a kerekasztal összehívását, hiszen a PSZ nem egy egyszeri kerekasztal, hanem egy törvényileg szabályozott köznevelési tanács létrehozását javasolta.

A szerdai demonstrációkon „a valódi Magyarország fogja megmutatni magát". Az a Magyarország, amely az elmúlt években elviselte a szakmai megaláztatást, az értelmetlen, szakmaiatlan irányítást - mondta Tóbiás József. Az MSZP elnök-frakcióvezetője hangsúlyozta: nem csupán korrekciókra van szükség, rendszert kell váltani az oktatás és az egészségügy területén. Azt üzente a tiltakozóknak, tartsanak ki, a megmozdulások ugyanis más ágazatoknak is reményt adhatnak. A kormány közben megkezdte az ígérethadjáratot: Rétvári hétfőn azt ígérte, harmadára csökken majd a pedagógusokat érintő bürokrácia. Csakhogy a tanároknak már nem ígéretekre van szükségük, azokból eddig is kaptak eleget.

Érik a vasutassztrájk

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás kész a többi vasutas szakszervezettel közös sztrájk meghirdetésére, amennyiben a MÁV-csoportnál a bértárgyalások nem vezetnek eredményre - közölte a VDSzSz Szolidaritás. Jelezték: tarthatatlan, hogy a vasutasok reálkeresete 2016-ban ne növekedjen, mi több, csökkenjen. A munkavállalói oldal 5+2,7 százalék béremelést, valamint középtávú megállapodást követel a kiszámítható vasutas életpálya és az egyes vasúti munkakörökben kialakult kritikus létszámhiány mérséklése érdekében. A MÁV viszont az idén csak 0,5 százalékos béremelést irányzott elő.

Háborognak a mentők is

Óriási az elégedetlenség az Országos Mentőszolgálatnál, egy az RTL Klub Híradójának birtokába jutott levél szerint a késve kapott fizetések miatt. A fennakadásokat a Magyar Államkincstár új központosított illetmény-bérszámfejtő rendszere, a KIRA okozza. Az államkincstárnak küldött levélben azt írják: „bár a sajtóból még nem érzékelhető, de a belső kommunikációs csatornáink alapján megállapítható, hogy az Országos Mentőszolgálat dolgozói részéről óriási az elégedetlenség, többen kívánnak a nyilvánossághoz fordulni, jogi lépéseket tenni, sőt volt, aki a munka felvételének megtagadásával fenyegetett meg bennünket

Forrás: Népszava