Február 15-ig lehet jelentkezni egyetemre. A jelentkezési sorrendre érdemes odafigyelni és célszerű áttanulmányozni, hogy egy-egy pálya pontosan mit takar.

Február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe. A jelentkezés elektronikusan történik a felvi.hu internetes oldalon.

   Az alap-és osztatlan képzéseknél a minimumpont 280, a felsőoktatási szakképzéseknél 240, míg a mesterképzésben 50 pontnak kell meglennie.

   A felvételi során a középfokú nyelvvizsga 28 pontot ér, míg a felsőfokú 40-et, ami jelentős ebben a versenyben.

Mindenekelőtt regisztrálni kell

    Először is regisztrálni kell a felvi.hu oldalon. Ekkor a diák kap egy felhasználó nevet és kódot, amivel a felvételi eljárás folyamata alatt be tud lépni a saját, megszemélyesített felületére.

   Az oldalon egyébként végig tudja követni a jelentkezési folyamatot egészen a ponthatárok megállapításáig.

Fontos a hitelesítés

  A jelentkezést követően szükség van hitelesítés elvégzésére is a diáknak. Ez történhet papíralapon, a hitelesítő lapot kinyomtatva vagy ügyfélkapun keresztül – mondta Dr. Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal Felsőoktatási Főosztály vezetője, aki az utóbbit javasolja a könnyebbség miatt.

   „Nagyon fontos, hogy a jelentkezők folyamatosan nézzék az oldalt, ne csak a felvételi eljárás elején és végén.

   Minden információt közzétesznek ott, sőt, ha valamilyen dokumentum hiányzik vagy rosszul olvasható azt is jelzik a felvételizőknek" – emelte ki Stéger Csilla.

Jól gondoljuk át a rangsort

   Nagyon fontos Stéger Csilla szerint az is, hogy legyen egy fontossági rangsor a jelentkezési helyek sorrendjében.

   Amennyiben az első helyre kevés a hallgató pontja, úgy a második helyen megjelölt intézmény és szak ugrik előre.

    „Vegyes a kép. Vannak jelentkezők, akik éppen azokat az iskolákat jelölik be, ami éppen eszükbe jutott, de vannak nagyon céltudatos és elkötelezett jelentkezők is" – mondta el.

   Többnyire a képességek és lehetőségek határozzák meg, hogy ki, milyen szakra jelentkezik.

   Nagyon sok diák van, aki még a végzéskor sem tudja pontosan, hogy mit is szeretne csinálni.

Informatika a legmenőbb

   Évek óta egyébként az egyik legnépszerűbb és legjobban menő szakma az informatika. Ezt egyre több lány is választja. Emellett továbbra is keresettek a mérnök pozíciók, a gépészmérnök és villamosmérnök szakok – mondta Beck Zsolt, egy fejvadász cég alapítója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A fejvadász szerint nagyon fontos, hogy ne csak a fizetés alapján válasszanak szakot a diákok.

  „Nézzék meg azt is, amihez affinitásuk van, mert alapvetően az életükről döntenek, s az a legjobb, ha mindenkinek olyan munkája van, amiben megtalálja a boldogságát" – emelte ki Beck Zsolt.

Önismeret és reális kép

   Csapos Noémi, a HR szövetség elnöke szerint nagyon fontos a hallgatók számára, hogy erős diplomát szerezzenek.
 
„Erős diplomával a munkaerőpiacon is el tudnak helyezkedni, másrészt az ELTE hallgatóinak többsége mesterszakon szeretne továbbtanulni, így elvárás, hogy olyan tudást adjon nekik az egyetem, ami képessé teszi őket arra, hogy sikeresen teljesítsék a mesterképzést is" – mondta el tapasztalatait Cseszregi Tamás, az ELTE oktatási igazgatója.