Fokozzák a nyomásgyakorlást a pedagógusok, a sztrájkbizottság a Parlament elé hirdetett tüntetést, amelyre az egész országból várják az oktatás államosításával elégedetlen tanárokat. Ezt a sztrájkbizottság nevében a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke jelentette be. A szerdai miskolci fáklyás felvonuláson a közlekedési dolgozók érdekképviseletei is részt vesznek. Közben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a köznevelési kerekasztal bojkottjára szólított fel – írja az mno.hu.

2014 novemberében tanárok ezrei tüntettek a magyar közoktatás napján. Hatástanulmányokat követeltek a kormánytól, tiltakoztak a szakképzés átalakítása és a gimnáziumbezárások ellen. Február 13-án hasonló méretű demonstrációra készül a pedagógusok sztrájkbizottsága, a Parlament elé az egész országból várják a tiltakozó tanárokat. A követelések nem változtak.

„A hangsúly és a lényeg mégiscsak a gyerekeken van, mert ebben a köznevelési rendszerben a gyerek a legnagyobb vesztes. Amennyiben a kormány nem hajlandó tenni rendszerszintű változásokat, elkerülhetetlen lesz a sztrájk. Azt kell mondjam, hogy ma a pedagógustársadalom sokkal inkább a sztrájk megtartását favorizálja, és nem a tüntetést, de mi úgy gondoltuk, és ezt így kell tennünk, a lépcsőfokokat be kell tartani" – jelentette ki Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A központilag vezérelt közoktatási rendszer, a tanárok és a diákok túlterheltsége ellen a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete fordult elsőként a nyilvánossághoz. A városban már szerdán demonstrálnak, a fáklyás felvonuláshoz csatlakoznak a Közúti Közlekedési Szakszervezet tagjai is.

A Hír TV Baranyai Zoltánt, a Észak-magyarországi Közlekedési Központ elnökét kérdezte:

– Mi is támogatjuk a miskolci pedagógusdemonstrációt, tevékenyen is: a helyi alapszervezetünk tagsága részt fog venni a demonstráción.
– Önnek személy szerint miért fontos az, hogy ott lehessen személyesen a tanárokkal Miskolcon?
– Először is az oktatás közügy, másodszor a szolidaritás miatt. Illetve ha a közlekedési ágazat is olyan helyzetbe kerül, akkor mi is számíthassunk esetleg a tanárok támogatására.

A miskolci pedagógusokkal szolidáris a helyi cigány kisebbségi önkormányzat is. „Az elmúlt időszaknak az egyik legelrontottabb része a korhatár levitele volt 16 évre. Fel kell emelni 18 évre a korhatárt, és azokat a terheket, amelyek az iskolai rendszerben ránehezednek a gyerekekre, csökkenteni kell, mert egy sikertelen gyerekre egész életére kihatással vannak. Mindenképp fontos, hogy e kapcsán el kell tudni mozdulni" – fogalmazott Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke megerősítette, hogy múlt pénteken tárgyaltak az oktatásért felelős miniszterrel. Galló Istvánné azt mondta: Balog Zoltán egyértelművé tette, hogy az új oktatási rendszeren a kormány nem változtat, és csak apróbb módosításokra hajlandó.

Forrás: Hír TV