Bár február közepéig a napokban lemondott Gaskó István marad a Liga elnöke, elindultak a találgatások a lehetséges utód személyéről – írja a Népszabadság.

Sajtóhírek szerint Gál Rezső, a konföderáció társelnöke, a villamosenergia-ipari szakszervezet, valamint Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének első embere számít esélyesnek.

Szakszervezeti körökben más nevek is keringenek. Szóba jöhet egy másik társelnök, Buzásné Putz Erzsébet, a mérnökök és technikusok szakszervezetének vezetője. Gaskó forrásaink szerint korábban azt hangoztatta, hogy utódaként szívesen látna nőt, de rossz nyelvek szerint a saját feleségére gondolt, aki amúgy a Liga elnökségének tagja.

A Liga elnöksége már hozzákezdett a sorok rendezéséhez. Döntött arról, hogy azonnal fel kell venni a kapcsolatot a VDSZSZ Szolidaritás vezetőivel, akikkel szerdán közös elnökségi ülést tartanak. Ez azért érdekes, mert a VDSZSZ-ben tavaly 25 év után nem választották újra elnöknek Gaskót. Ugyanakkor a szervezet egyik alelnöke bejelentéssel fordult az ügyészséghez a korábbi időszak zavaros pénzügyei miatt. Ennek hatására nyomozások indultak, de gyanúsított még nincs.

A Liga-elnök válaszul elérte, hogy a ­VDSZSZ-t kizárják az ugyancsak Gaskó vezette VDSZSZ Szövetségből, így voltaképpen a konföderációból is. Ez elég nagy veszteséget jelentett, mert egy tízezres szervezetet tettek ki, amely rendszeresen százmilliós kölcsönökkel segítette ki a Ligát.

Forrás: Népszabadság

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ