Akár fél évre is elnök nélkül maradhat a Liga konföderáció Gaskó István lemondása után. A szakszervezeti szövetség elnöksége a VDSZSZ Szolidaritástól vár tanácsokat Gaskó gazdasági „hagyatékának” kezeléséhez – írja a Magyar Hírlap.

A Liga-elnökségből származó információink szerint teljesen valószínűtlennek tűnik, hogy a konföderáció február 18-ra összehívott legfőbb döntéshozó szerve, a Liga Tanács megválassza az új elnököt, sőt, arra is kevés esély van, hogy az azt követő, várhatóan május végén sorra kerülő Liga Tanács-ülésen megtörténjen a tisztújítás.

   Május 30-án ugyanis a szakszervezet éves beszámolója lesz a plénum napirendjén, így arra lehet számítani, hogy a Liga új vezetőjéről legkorábban csak mintegy fél év múlva születhet döntés.

   „Ahhoz, hogy húsz év után új elnököt válasszunk, nem elég néhány hét, előtte nyilván a tagszervezetekkel is külön-külön egyeztetni kell, és nekik is meg kell tárgyalniuk a dolgot" – mondta informátorunk. A kérdésre, hogy melyek azok a legsürgősebb feladatok, amelyek az elnöki jogkört Gaskó István lemondása után gyakorló társelnökök – Czövek János, Buzásné Putz Erzsébet, Fürjes József és Gál Rezső – előtt állnak, arról tájékoztatott: egyelőre az anyagi lehetőségek felmérése folyik, a helyzetértékelés, vagyis igyekeznek „képbe kerülni" a konföderáció pénzügyi állapotát illetően. Felvetésünkre, miszerint nem tartanak-e attól, hogy – a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritásnál Gaskó bukása után történtekhez hasonlóan – „csontvázak hullhatnak ki a szekrényből", az elnökség tagja jelezte, ezzel kapcsolatban számítanak a VDSZSZ Szolidaritás segítségére, tanácsaira, így ez lehet az egyik témája a szerdai közös elnökségi ülésnek.

  A Liga súlyos anyagi helyzetéről egyébként sokat elárul a mandátumvizsgáló bizottság januári üléséről készült emlékeztető. A lapunk birtokába került dokumentum szerint a bizottság megállapította, hogy az előző ülésen három- vagy többhavi tagdíjelmaradás miatt felfüggesztésre javasolt tagszervezetekről azóta sem született döntés, így az ezen oknál fogva kizárandók száma már huszonötre nőtt, és további tizenhárom tagszervezetnek van egy-két havi elmaradása.

Forrás: Magyar Hírlap