Pénteken megegyezhet egymással a brit kormányfő és az Európai Bizottság elnöke, ám ez hátrányos lehet számunkra – írja a vs.hu.

Új javaslattal készül előállni az Európai Bizottság Nagy-Britannia uniós reformköveteléseivel kapcsolatban, amely szakértők szerint segíthetne megfékezni az EU más tagállamaiból érkező bevándorlók beáramlását - közölte bennfentes forrásokra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

A sajtóértesülés szerint a tervezet központi eleme, hogy amennyiben egy uniós ország a többi tagállam előtt bizonyítani tudja szociális ellátórendszerének túlterheltségét, akár négy évre is megtagadhatná a szociális ellátást az újonnan érkező munkavállalóktól.

A brit miniszterelnök üdvözölte az alternatív javaslatokat, azonban hangsúlyozta, hogy az eredeti tervek ezek dacára továbbra is napirenden maradnak. David Cameron szóvivője elmondta: az, hogy az utóbbi hetekben számos új javaslatot előterjesztettek a kérdésben, jól mutatja, hogy a tárgyalások konstruktív szellemben zajlanak. "Folytatódni fognak az egyeztetések, még sok munka hátravan" - tette hozzá.

David Cameron pénteken Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel tárgyal Brüsszelben. Elemzők szerint ha a találkozón a feleknek sikerül egyetértésre jutniuk a reformintézkedésekkel kapcsolatban, akkor Cameron a Donald Tusk európai tanácsi elnökkel folytatott vasárnapi tanácskozásán elfogadhatja a javaslatot.

A brit EU-reformigényekről szóló tárgyalási folyamat hivatalosan novemberben kezdődött, miután Cameron elküldte pontokba szedett reformköveteléseit Brüsszelnek és a többi EU-tagállamnak. A fő brit követelések között szerepel annak rögzítése, hogy az euróövezeti országok ne hozhassanak többségi, diszkriminatív jellegű döntéseket a valutaunión kívüli EU-tagállamok kárára, Nagy-Britanniára ne vonatkozzon az EU-integráció szorosabbra vonásának szerződéses kötelezettsége, valamint az, hogy ne lehessen visszaélni az unión belüli szabad mozgás szabályaival.

Ez utóbbi brit igény a legtöbb vita forrása, ugyanis London ebbe beleérti az EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátására vonatkozó szabályok jelentős szigorítását is, ezt azonban több más tagállam diszkriminációnak tartja és elutasítja.

Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak az ország EU-tagságáról, a brit kormány pedig a referendum előtt újra akarja tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, valamint a többi tagállammal. A brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

Forrás: vs.hu

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ