A legszélesebb nyilvánosságnak szóló közleményben fejezi ki szolidaritását a Krétakör Szabadiskola minden közoktatásban dolgozó tanárral, iskolai munkatárssal, és diákkal, akik aláírásukkal csatlakoztak a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt leveléhez – írja a Népszabadság.

Azt írják, tudják, milyen kockázatos kritizálni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, amely egyre inkább passzív engedelmességre kényszerít mindenkit – különösen azokat, akik valamilyen módon függenek az állami intézmények rendszerétő, ugyanakkor bátornak és felelősen gondolkodónak tartják azokat a közalkalmazott tanárokat, akik mindennapi munkájuk mellett még arra is szánnak energiát, hogy felhívják figyelmünket: a magyar közoktatás bajban van, jelenlegi kormány felelőtlenül és szakszerűtlenül kezeli a közoktatás ügyét. Ez a baj a rendszerváltás pillanatától datálódik, amióta nem sikerül átalakítani a korábbról örökölt, felülről irányított, paternalista modellt egy független, demokratikusan működő, az összes résztvevő érdekeit figyelembe vevő viszonyrendszerré. Ezért kivételes és szintén példaértékű minden diák és diákközösség csatlakozása a felhíváshoz – hívják fel a figyelmet a levélírók, akik a tömeges csatlakozás folytatására buzdítanak.

A Krétakör – amely Harag napja címmel nemrég a Feketeruhás Nővér, A Népszabadság Respekt-díjával kitüntetett Sándor Mária történetéből kiinduló színdarabot mutatott be – emlékeztet: a napokban ért véget a Szabadiskola 3.0 c. programjuk, amely a magyar oktatási rendszer hiányosságaira reagál már harmadik éve.

A projekt egyik legfőbb küldetése, hogy a gyerekeket megtanítsa árnyaltan gondolkodni, ami   a világ és egymás megértéséhez elengedhetetlen. Lehetővé tette például, hogy a budai elitgimnáziumok tanulói találkozhassanak a miskolci szegregált városrészekben élő romákkal. Szervezésükben eddig 150, az ország különböző pontjairól, határon-túli magyar és berlini német iskolákból érkező középiskolás fiatal gondolkodott és vitázott identitásról, migrációról, kirekesztésről, lakhatási szegénységről, konfliktuskezelésről.

A program idén megkapta a European Cultural Foundation Princess Margriet Díját.

Forrás: Népszabadság