Gaskó István készíti fel a Liga Szakszervezetek lehetséges új elnökét az országos szakszervezeti konföderáció vezetésére.

A hétfőn lemondott elnök ezért „érdekvédelmi és szakszervezet-politikai tanácsadásra" fél éven keresztül havi bruttó nyolcszázezer forintot kap a szervezettől – értesült a Magyar Idők. Mint ligás forrásaink magyarázták: Gaskó egy személyben húsz évig vezette a konföderációt, olyan tapasztalatra, rutinra, kapcsolatrendszerre tett szert, ami nélkülözhetetlen. Mandátuma eredetileg a 2017-es kongresszusig szólt, addig már sejthető lett volna, hogy ki lesz az utódja, akit kísért volna a tárgyalásokra, kiképezve őt a konföderáció vezetésének fortélyaira. Ám hétfői lemondásával ezt a munkát most kell elvégezni – hangsúlyozták forrásaink.

A Magyar Hírlap szerint Gaskó István elnök tisztségének megszűnésekor további 4,4 millió forint egyösszegű juttatásban is részesül. Erről a Ligában azt mondták: a tízhavi elnöki tiszteletdíjnak megfelelő kifizetésről még 2004-ben született döntés, ami egyfajta végkielégítésnek tekintető. Ez az összeg „szúrhatja a magyar dolgozó szemét", de ha Gaskó sima munkaviszonyban lett volna, talán még magasabb összeg is járt volna neki – magyarázták.

Legkorábban március végén választhatnak új elnököt a konföderációban. A Liga Tanács február 18-ra összehívott ülésén pusztán Gaskó István lemondása válik hivatalossá, ezután egy új tanácsot kell összehívni, amely egyben a tisztújító tanács is lesz. A Liga alapszabálya szerint 100 tagszervezetének 110 ezer tagja közül bárki jelölheti magát, illetve jelölhetik a szervezet élére. Forrásaink szerint inkább a nagyobb és közismert szervezetek vezetői lehetnek a befutók, mint Gál Rezső, a Liga társelnöke, a villamosenergia-ipari szakszervezet elnökségi tagja, Mendrey László, a Liga elnökségi tagja, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke vagy Hangonyi Zoltán, a VDSZSZ Szövetség alelnöke.

Ismert: Gaskó István ellen több nyomozás is indult, miután a VDSZSZ Szolidaritás májusi küldöttgyűlésén huszonöt év után, egyedüli jelöltként nem választották újra elnökké. Az egyik nyomozást a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség rendelte el a Liga Szakszervezetek uniós pénzből finanszírozott projektjeinek működésével kapcsolatban, költségvetési csalás gyanúja miatt. De előkerültek például olyan számlák, amelyek tanúsága szerint Gaskó valakinek a társaságában budapesti lakosként fővárosi luxushotelekben, például a Kempinski Hotel Corvinus 601-es, extra méretű franciaággyal ellátott szobájában éjszakázott, a több százezres költségeket pedig a korábban általa vezetett VDSZSZ Szolidaritás bankszámlájáról fizette. Kiderült az is, hogy Gaskó István öt év alatt majd 15 millió forintra rúgó benzinszámlát hozott össze, amit ugyancsak a szakszervezet pénzéből rendezett.

Forrás: Magyar Idők