Változott a rokkantsági járadékról szóló rendelet. Az újítás nagyon sok embert érinthet  - írja a bama.hu.

Január 1-jén módosult a rokkantsági járadék megállapítását és folyósítását szabályozó rendelet. A korábbi szabályozás szerint rokkantsági járadékra az a személy szerezhetett jogosultságot, aki a 25. életéve betöltése előtt teljesen munkaképtelenné vált, vagy 80 százalékos, illetve azt meghaladó mértékű egészségkárosodást szenvedett, és nyugellátást, baleseti nyugellátást nem állapítottak meg a részére. Idén viszont már az is jogosult rokkantsági járadékra, akinek a 25. életéve betöltése előtt keletkezett egészségkárosodása legalább 70 százalékos mértékű, és nyugellátásban, baleseti nyugellátásban, illetve megváltozott munkaképességű személyek ellátásában – rehabilitációs ellátás, rokkantsági ellátás – nem részesül. Fontos szempont, hogy a 70 százalékos egészségkárosodási feltételnek folyamatosnak kell lennie, azaz ha már nem éri el, az ellátás megszűnik. Nem akadálya viszont, ha az igénylő fogyatékossági támogatásban részesül, családi pótlékot kap, vagy ha munkaviszonyban áll.

Szintén a megváltozott munkaképességű embereket érintő változás, hogy számukra (a fent részletezett rokkantsági járadékon túl) 2016-ban már csak rokkantsági ellátást vagy rehabilitációs ellátást állapíthat meg a rehabilitációs hatóság. Előbbire azok jogosultak, akiknek az egészségi állapota legfeljebb 60 százalékos, és akiknek nem javasolt a rehabilitáció, vagy öt év múlva elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt. A rokkantsági ellátás összege minimum 27 900, maximum 139 500 forint lehet. Rehabilitációs ellátást azt kaphat, akinek nincs súlyos vagy nehezen visszafordítható egészségkárosodása. Új igénylő esetén ennek összege minimum 27 900, maximum 46 500 forint lehet.

Sokan érzik magukat betegnek

A 2011-es népszámlálás során a fogyatékkal élőkre, valamint a tartós (vagyis nem gyógyítható) betegségekre vonatkozó kérdéseket is feltettek a lakosságnak. Az önbevalláson alapuló válaszokból kapott végeredmény meghökkentő: Baranya és Tolna megyékben összességében több tízezren mondták magukat tartósan betegnek, és a fogyatékkal élők aránya is nagyon magas. Baranyában utóbbiak száma meghaladta a húszezret, ami akkor a lakosság több mint öt százalékát jelentette. Ez még úgy is magasnak tűnik, hogy a megyében tudvalevően sok a rokkantnyugdíjas (jelentős részük egykori bányász), akik közül egyébként 11 231-en 57 évesnél fiatalabbak.

A válaszok alapján a két dél-dunántúli megyében hozzávetőlegesen annyian nem teljesen egészségesek, mint amennyien Pécsett élnek.

Még zajlanak a felülvizsgálatok

Négy évvel ezelőtt kezdődtek azok a komplex felülvizsgálatok, amelyekkel a rendszer potyautasait kívánta kiszűrni a kormány. 2012 második felétől a rehabilitációs hatóságok csak 2015 első feléig több mint százezer döntést hoztak – meghatározva, hogy az érintett munkavállaló egészségkárosodása lehetővé teszi-e, és ha igen, milyen mértékben az újbóli munkavégzést.

  Tavaly májusban (főként az orvoshiány miatt) még további 110–115 ezer ember várta, hogy megkezdődjön a felülvizsgálata. Két éve rokkantsági és rehabilitációs ellátásokban több mint 400 ezren részesültek, számuk 2012 óta folyamatosan csökken. A bányák miatt Baranyában is sok az érintett, hiszen a nehéz és balesetveszélyes fizikai munka többféle egészségkárosodást okozott az ott dolgozóknak.

Lehet dolgozni

A különböző ellátások mellett lehet dolgozni is, ám bizonyos esetekben csak korlátozottan.

• Akinek például a komplex minősítés keretében megállapított rehabilitációs ellátás jár, legfeljebb heti 20 órában folytathat keresőtevékenységet, összegkorlát nincs. E szabályok viszont csak a 2011. december 31-ét követően megállapított, vagyis nem valamely korábbi ellátásból átalakított rehabilitációs pénzbeli ellátásra vonatkoznak.
• A 2012. évi átalakítás során vagy a komplex minősítést követően megállapított rokkantsági ellátást akkor szüntetik meg, ha az érintett jövedelme három egymást követő hónapon keresztül minden hónapban meghaladja a mindenkori minimálbér 150 százalékát (166 500 forintot).
• A rehabilitációs járadék folyósítása mellett 2016-ban is a 2011. december 31-én érvényes szabályok szerint lehet keresőtevékenységet folytatni.
• A rokkantsági járadék tekintetében nincs munkavégzési korlát (sem időbeni, sem kereseti).

Forrás: bama.hu