Hatezer embert bocsátanának el februárban a minisztériumoktól és háttérintézményeitől, de nemcsak a minisztériumi háttérintézmények szűnnek meg, július elsejétől a járási és a megyei kormányhivatalok álláshelyeinek 10 százalékát is lefaragják – írja a Magyar Nemzet. Ez a karcsúsítás még 3400 embert érintene.

A miniszterhelyettes kijelentette, a kormány ennél jóval nagyobb leépítést tervez, de ahogy fogalmazott, „eddig senkinek nem engedte el a kezét", a százezres leépítés terve akkor valósulhat meg, ha a gazdasági növekedés a tervek szerint alakul. Csepreghy azt mondta még semmi nem végleges, született egy lista, amelyen 73 intézmény szerepel, de hogy közülük melyik szűnik meg, vagy olvad be, még nincs eldöntve.

Az OLAF vizsgálatáról szólva azt mondta, a hivatal valóban azt vizsgálja, ami a sajtóban megjelent, de a vizsgálat lezárulta előtt korai volna állást foglalni az ügyben, mondta Fennáll a gyanú, hogy a magyar ellenőrök elcsalták a korrupció elleni harcra adott uniós pénzeket – állítja az Európai Csalás Elleni Hivatal, és vizsgálatot rendelt el. A legfőbb ügyész tudott erről, a NAV-ot vezető államtitkár viszont nem. Ezért a nemzetgazdasági miniszter most azért indít vizsgálatot, hogy kiderüljön, miért nem tudott Tállai András az irányítása alá tartozó szervezet ellen folyó nyomozásról.

Csepreghy kiemelte, az Unió többszörösen, több körben vizsgálja a támogatások sorsát, ez történik most is, de még nem tudjuk, hogy megáll-e az a gyanú, amit az OLAF megfogalmazott. A miniszterhelyettes szerint az OLAF az üggyel kapcsolatban eddig még semmilyen konkrétumot nem mutatott. Szerinte az OLAF gyakran csatlakozik politikai indíttatású akciókhoz. Ennek ellenére, ha a gyanú bebizonyosodik, a magyar kormány lesz az első. amely levonja a konzekvenciákat, és felelősségre vonja, akit kell, tette hozzá Csepreghy.

Forrás: atv.hu