A Profession.hu jelentése ismét stabil növekedésről számol be, és arra is kitér, hogy mik voltak tavaly a legkeresettebb állások és kiknek a jelentkezését várták leginkább a cégek – írja a 24.hu.

A szakmunka a leggyakoribb hirdetési kategória

A legtöbb hirdetést a szakmunka kategóriában adták fel (14%), ezt az értékesítés, kereskedelem (10,2%), illetve a gyártás, termelés követte (9,7%). Szembetűnő, hogy a gyártás-termelés kategóriája az előző évben még első helyen szerepelt, 2015-ben azonban helyet cserélt a szakmunka kategóriájával. A csoportosított pozíciónevek alapján a legtöbb munkáltató könyvelőket, fejlesztőket, illetve IT-munkatársakat keres.

Továbbra is az adminisztratív feladatok a legkeresettebbek

Az állásportál rendszerén belül átlagosan havi 217 193 jelentkezést adtak be a különböző pozíciókra a felhasználók – ez 14 százalékkal haladja meg az előző évben mért adatokat. A kínálat és kereslet csak részben közelít egymáshoz: legtöbben adminisztratív, asszisztensi feladatkörben szeretnének elhelyezkedni (17%), de sokan pályáznak az értékesítés, kereskedelem (16%), illetve szakmunka (9%) kategóriában is. A jelentkezésekben megfigyelt változások némileg összhangban voltak a hirdetési kategóriák sorrendjének alakulásával, hiszen a tavalyi évvel szemben 2014-ben csak az ötödik legkeresettebb kategória volt a szakmunka.

Jelentősen emelkedett a regisztrációk száma

„A gazdasági válság vége óta jelentős ütemben növekszik a munkavállalók iránti kereslet az online álláspiacon. Ezt a munkakeresők is észrevették és évről évre bátrabban használják az interneten elérhető alternatív lehetőségeket önmaguk bemutatására. Az erre létrehozott nemzetközi közösségi oldalak, vagy a hazai Munkatársaim.hu felületein való megjelenés mellett szisztematikusan keresik azokat a helyeket, ahol a cégek felfigyelhetnek rájuk.

Az egyik ilyen pont a Profession.hu adatbázisa, ahol számos multinacionális vállalat böngészi napi szinten a feltöltött önéletrajzokat. 2015-ben havonta átlagosan 13 195 munkavállaló regisztrált az állásportálunkon, és az oldalra feltöltött önéletrajzok száma is 8000 darabbal nőtt minden hónapban" – mondta Martis István, a Profession.hu ügyvezető igazgatója.

Tízből négy hirdetésben fővárosi pozíciókba keresnek munkavállalókat

2014-hez hasonlóan a megyék szerinti lebontásban a legtöbb hirdetést Budapesten (37%), Pest megyében (10,9%), illetve Győr-Moson Sopron megyében (5%) töltötték fel, de sok pozíciót hirdettek meg Fejér- illetve Hajdú-Bihar megyében is. A jelentkezések eloszlása is nagyjából hasonlóan alakult országszerte. A toborzócégek mellett a leggyakrabban hirdető cégek között olyan multinacionális vállalatok szerepeltek, mint a Tesco (2,6%) vagy a Bosch csoport (1,6%).

A középiskolai végzettség a leggyakoribb feltétel

A munkáltatók hirdetéseikben a legtöbb esetben főiskolai (34%), illetve egyetemi (28%) végzettségű munkavállalókat kerestek, sok pozíciónál azonban nem volt kikötés a felsőfokú végzettség, minden negyedik állásnál elég volt a középiskolai érettségi. Ezzel szemben a jelentkezők csupán 20 százaléka rendelkezett felsőfokú, 38 százaléka pedig középfokú végzettséggel.

A nyelvi előfeltételeket vizsgálva kijelenthető, hogy a feladott hirdetések 30 százaléka nem várt el nyelvtudást, de 14 százalékukban az angol felsőfok, 13 százalékban pedig angol középfok szerepelt jelentkezési feltételként. A második legnépszerűbb nyelv a német volt, de csak megközelítőleg harmadannyi hirdetésben szerepelt, mint az angol nyelvtudás.

Forrás: 24.hu