Az álláskeresők több mint harmadának egy hónapon belül sikerült állást találnia 2015-ben. Átlagosan öt önéletrajz és három állásinterjú kellet a sikeres elhelyezkedéshez. A legtöbben az interneten kerestek – írja a HVG.

Tavaly az álláskeresők kétharmada három hónapon belül el tudott helyezkedni – derül ki a Workania.hu internetes állásportál felhasználói között végzett legújabb felmérésből, amely a 2015-ös álláskeresői szokásokat kutatta. A legtöbben, a válaszadók 36 százaléka, már az első hónapban talált új állást, 18 százalékuk 1-2 hónapon belül, míg 13 százalék 3 hónap alatt elhelyezkedett. A válaszadók egytizedének nem sikerült új állást találnia az elmúlt évben.

A felmérésből az is kiderült, hogy a munkaerőpiac befogadóbb a férfiakkal és a fiatalokkal szemben: az első hónapban a férfi álláskeresők 40 százaléka tud elhelyezkedni, a nőknél ez az arány 30 százalék; a 18-25 éves korosztály 48 százaléka szintén sikeresen talál munkát négy héten belül, a 45 éven felüliek esetében ez az arány már csak 28 százalék. Akik keresnek, azok leginkább az interneten vagy ismerősök segítségével és ajánlásával próbálnak szerencsét, a többi álláskeresési forma elenyésző. Érdekesség, hogy az 55 év feletti álláskeresőknél is 15 százalék, aki a világhálót használja.

A Workania.hu kíváncsi volt egy régóta  aktuális kérdésre: vajon hány helyre kell jelentkezni ahhoz, hogy állást találjunk? Az eredmények alapján egy álláskereső átlagosan öt önéletrajzot küldd el és három állásinterjún vesz részt, amíg állást talál. A válaszadók 40 százaléka ugyanis legfeljebb ennyi önéletrajzot küldött el az álláskeresés során, tizet vagy annál kevesebbet 16 százalékuk, tíz és harminc közötti számot jelölt a válaszadók majdnem gyanekkora része. A válaszadók 3 százaléka azt jelölte, hogy száznál is több önéletrajzot küldött már el.

Ha már az ember eljut az állásinterjúig, megnőnek az esélyei, de a felmérésből az is kiderül, hogy semmi sem jelent garanciát: bár a válaszadók 57 százaléka legfeljebb három állásinterjún vett részt, 21 százalék három és tíz közötti számot jelölt meg, 5 százalék pedig több mint 10 állásinterjún volt már.

Forrás: HVG