Kicsit túltoltuk a biciklit – ezt mondta Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere a központosított oktatási rendszerről. Szerdán Miskolcon alkalma lesz visszahúzni a kerékpárt, hiszen találkozik a Herman Ottó Gimnázium tanáraival, akik elindították az országossá terebélyesedő tiltakozást. A pedagógusok szerint pár gesztus kevés a megoldáshoz – írja a Népszabadság.

Van egy mező, amely tele van szórva biciklivel – így kommentálta az RTL Házon kívül című műsorában nyilatkozó Balog Zoltán biciklitúltolós hasonlatát az oktatás reformjáért harcot indító miskolci Herman Ottó Gimnázium egyik tanára. Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint a miniszter szerdán délután tüzet oltani érkezik Miskolcra, s talán tesz némi engedményt, de korántsem akar rendszerszintű változásokat.

Pilz Olivér, a Herman közalkalmazotti tanácsának vezetője kedden tudósítónknak azt mondta: egy meghívó érkezett délután az intézménybe a városházáról, amelyben egyeztetésre invitálták őket.

– Elmegyünk, meghallgatjuk, mit mond a miniszter, s eldől majd, hogy csak nagy vonalakban megismétli a vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondottakat, vagy valóban lesznek konstruktív reformjavaslatai – kommentálta előzetesen. Kérdésünkre hozzátette: tőlük nem kértek semmilyen javaslatot, vagy azt, hogy esetleg ott, a városházán foglalják össze, milyen változásokat szeretnének.

Kiderült az is, hogy a találkozóra – amelynek megszervezésére furcsa mód Kriza Ákos polgármestert kérte fel a tárca vezetője, miközben az önkormányzatoknak a klikes éra óta vajmi kevés közük van a településük iskoláihoz – csak előzetes regisztrációval lehet majd bemenni, s csak az esemény első néhány perce lesz a sajtó számára is nyilvános. A regisztrációs linket a meghívóval együtt küldték ki a tantestületekhez, de az nem derült ki, hogy például az érdeklődő szülőket kik képviselhetik, s nekik hol kell jelentkezniük. Ez a módszer mindenesetre lehetőséget nyújt arra, hogy csak egyes kiválasztott csoportok vegyenek részt az eseményen.

A miskolci tanárok szerint nem elég a biciklit picit visszahúzni, teljesen új oktatási rendszer kell.

Csabalik Zsuzsa, a Miskolcon jövő hétre fáklyás felvonulást szervező Pedagógus Szakszervezet helyi titkárhelyettese tegnap tudósítónknak azt mondta: a szakszervezet már 2010 óta próbál változásokat elérni, folyamatosan tárgyalnak a kormánnyal, de 25 pontos követelésükre – amely a legtöbb ponton megegyezik a hermanosokéval – mindig azt a választ kapták, hogy „nem, nem, nem és nem". Épp ezért most sem fűz túl sok reményt ahhoz, hogy bármi érdemben változna, a miniszter

látogatását pedig a szalámitaktika részének tekinti, és érdemi munkát a tárgyalásoktól nem vár. A fáklyás felvonulást megtartják, szerinte nincsen olyan ok, ami miatt el kellene napolniuk a tiltakozó demonstrációt.

Forrás: Népszabadság