A fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődéshez érdemi szociális párbeszédre van szükség, a fejlődés feltétele a tisztességes munka és a tisztességes bérezés - hangsúlyozta az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára kedden sajtótájékoztatón, amelyet a visegrádi országok (V4) budapesti szakszervezeti találkozója zárásaként tartottak. 

Luca Visentini kiemelte: a kétnapos rendezvényen a visegrádi országok szakszervezeti konföderációinak vezetői egyetértettek abban, hogy az európai szociális párbeszédben figyelembe kell venni a kelet- és közép-európai országok sajátosságait is.

Az ETUC főtitkára rámutatott, hogy egy ország versenyképességének javításához elengedhetetlen a szociális védelem erősítése.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZ) alelnöke, a magyar szakszervezeti küldöttség soros elnöke az eseményen elmondta: Magyarországon a legrosszabb a szociális párbeszéd helyzete, a kormány jelenleg a szociális partnerek megkérdezése nélkül határoz a munka világát érintő kérdésekben.

Székely Tamás a munkavállalók szempontjából aggályosnak nevezte az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP), amelyet megfogalmazása szerint a szakszervezetek "nagyjából elutasítanak".  

Luca Visentini, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára kijelentette: a szakszervezetek elvben nem helyezkednek szembe a TTIP-vel, de ez a partnerség csak úgy valósulhat meg, ha nem okoz kárt a részt vevő országoknak, és nem hat negatívan az országok munkaerőpiacaira. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy nem átláthatóak a TTIP-vel kapcsolatos tárgyalások.      

Az ETUC főtitkára elmondta, a szövetség további két fontos célt fogalmazott meg. Az egyik, hogy egyetlen nemzetközi cég se tudja megfellebbezni a nemzeti kormányok döntéseit. Másrészt elvárják azt, hogy a TTIP tartalmazzon egy szociális szempontrendszert érvényesítő záradékot, amelynek értelmében szankcionálni lehet azokat a nemzetközi cégeket, amelyek nem tartják be az adott ország jogszabályait.

A Visegrádi Országok Szakszervezeti Találkozóján részt vettek a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar szakszervezeti konföderációk küldöttei. A rendezvényen a négy ország szociális és gazdasági helyzetéről, bér- és munkaügyi kérdésekről és a szociális párbeszéd helyzetéről egyeztettek.