Éveken át arról szóltak a hírek, hogy a Suzuki, az Audi magyarországi gyáraiba szlovák munkavállalók járnak át naponta. Most változni látszik a trend: a szlovákiai autóipari üzemek toboroznak Győrben. A fizetés csábító, nyelvtudás nem feltétel, azonnal lehet kezdeni – írja a Magyar Idők.

A merítés helye ráadásul a hazai járműipar fővárosa, Győr. Mint ismert, hazánk és más pályázó országok elől északi szomszédunk kaparintotta meg a Jaguar új gyárát. A jelek szerint az ifjú ország vinne mást is tőlünk: munkaerőt, éspedig járműiparit.

Győrben terjeszt egy szlovák munkaerő-közvetítő vállalkozás olyan felhívást, amely akár 265 ezer forintos havi bért ígér, mi több, ingyen szállás, ingyen közlekedés, avagy útiköltség-térítés is jár az autóipari és elektronikai iparágat érintő pozíciókhoz. A Kisalföld be is jelentkezett a hirdetőknél, s rövid információszerzés alapján kiderült, hogy már csak gépjármű-összeszereléshez keresnek kollégákat, három műszakos munkarendbe. Akkor már 650 euróról volt szó, meg ilyen-olyan többletjuttatásokról.

Nyilvánvalónak tűnik, hogy a konkrét hirdetés kapcsán a nagyszombati PSA üzemben akadt hiány munkaerőből. Ezzel a problémával azonban Magyarország is küzd, azonban úgy tűnik, ma már a szlovák gyárakban magasabbak a bérek.

Forrás: Magyar Idők