Azok is választhatják a bevallási nyilatkozatot, akiktől a munkáltató szakszervezeti tagdíjat vont le, és az egyszerűsített bevallás elkészítését is kezdeményezhetik az adóhatóságnál - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI érdeklődésére hétfőn.

Az egyéni adózók az idei évtől kérhetik, hogy helyettük a NAV készítse el az szja-bevallást, amit a bevallási nyilatkozattal lehet kezdeményezni február 1-jéig. Az MTI információi szerint több munkáltató visszautasította, hogy befogadja munkavállalói bevallási nyilatkozat választására vonatkozó igényét, arra hivatkozva, hogy tőle szakszervezeti tagdíjat vont le. A NAV szerint ez nem zárja ki ennek a bevallási formának a választását.

A NAV közölte: fő szabály szerint a magánszemély abban az esetben tehet bevallási nyilatkozatot, ha az adóévben kizárólag adóelőleget megállapító munkáltatótól szerzett belföldön adóköteles jövedelmet. Az szja törvény rendelkezései alapján a nem önálló tevékenységből származó bevételt az adóalap megállapítása előtt csökkenti az az összeg, amit a munkavállalói érdekképviseletet ellátó szervezet részére a munkáltató az adóévben tagdíj címén levont.

Az adóelőleg alapját tehát a munkaviszonyból származó bevétel és a munkáltató által levont szakszervezeti tagdíj különbözete képezi. A munkáltatónak a levont tagdíj összegéről adatot kell szolgáltatnia a NAV-nak a havi adó- és járulékbevallásban, és a munkavállaló részére átadott összesített igazoláson is fel kell tüntetnie az adóévben szakszervezeti tagdíjcímén levont összeget.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint nem zárja ki tehát a bevallási nyilatkozat választását, ha a kizárólag adóelőleget megállapító munkáltatótól származó jövedelemmel rendelkező magánszemélytől a munkáltató év közben szakszervezeti tagdíjat vont le, ugyanis a NAV megfelelő információval rendelkezik a munkaviszonyból származó jövedelem és az érdekképviseleti tagdíj összegéről is. Az a magánszemély, akitől a munkáltató szakszervezeti tagdíjat vont le, egyszerűsített bevallás elkészítését is kezdeményezheti.