Október 23-a szerdára, míg november 1. napja péntekre esik. A hétköznapra eső munkaszüneti napokra fontos munkajogi követelmények érvényesek.

Csak az végezhet munkát, akinek azt a törvény megengedi

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) konkrétan meghatározza, hogy munkaszüneti napon mely munkavállalók dolgozhatnak. Munkaszüneti napra rendes munkaidő akkor osztható be, ha a munkavállalót a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben, az idényjellegű, a megszakítás nélküli, társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés, valamint külföldön történő munkavégzés keretében foglalkoztatják.

Munkaszüneti napon jellemzően annak a munkavállalónak rendelhető el rendkívüli munkaidő, aki egyébként munkaszüneti napon rendes munkaidőben is foglalkoztatható.

Bérpótlékok, távolléti díj

Munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén minden esetben jár pótlék mindig jár a 100 százalékos mértékű munkaszüneti napi pótlék.

Az Mt. 146. § (1) bekezdésének (d) pontja szerint óra- vagy teljesítménybérezés esetén a napi munkaidő tartamára a munkavállaló számára távolléti díj jár, amennyiben az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaidő. Mivel mind október 23., mind november 1. napja általános munkarend szerinti munkanapok, így mindkét napra távolléti díj fizetendő a munkavállalónak függetlenül a munkavégzés tényétől vagy hiányától. Munkavégzés esetén pedig ezen felül jár a munkabér, illetve a munkaszüneti napi pótlék.

Munkaszüneti napra elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén a munkavállalót 100 százalékos bérpótlék illeti meg, mely kompenzáló szabadidővel részben sem váltható meg. Annak azonban nincs akadálya, hogy a felek a vasárnapi és a munkaszüneti napi munkavégzésért járó bérpótlékot az alapbérbe beépítsék, ilyenkor külön bérpótlékot nem szükséges bérszámfejteni.

Bérfizetés napja

Végezetül, téves jogértelmezés, hogy ha a bérfizetési nap heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) vagy munkaszüneti napra esik, akkor minden esetben legkésőbb az azt megelőző munkanapon kell kifizetni a munkabért. Ez kizárólag a készpénzben történő bérkifizetésre igaz, átutalásra nem. Az Mt. pedig 2023.01.01. napjától kezdődően akképpen szabályoz, hogy a munkabért a munkavállaló által megjelölt fizetési számlára utalással kell megfizetni. Csak a felek írásbeli megállapodása esetén lehet a munkabért készpénzben megfizetni.

Forrás: Adózóna