A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás reméli, hogy csak jogalkotói hibáról van szó, amit korrigálni fognak.

Jogalkalmazási problémák voltak a pedagógusokat érintő bírósági ügyekben, ugyanis a státusztörvény miatt az iskolai alkalmazottakat már nem lehet közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni – írja a Népszava egy bírósági körlevél alapján. A lap megjegyezte, a közfeladatot ellátó személyek különleges védelem alatt állnak, az ellenük elkövetett bűncselekmények is komolyabb büntetést vonnak maguk után. A bírósági levél szerint bár a Büntető Törvénykönyv (Btk.) vonatkozó rendelkezésének jelenleg is hatályos szövege alapján a pedagógusok közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, a köznevelési törvény erre vonatkozó része idén január 1-től már nem hatályos, márpedig a Btk. a köznevelési törvényre hivatkozik a pedagógusok közfeladati jogállásával kapcsolatban.

A bírósági levélben azt írják, ezzel a rendelkezés elvesztette a jogszabályi hátterét, kiüresedett, így a mostani jogszabályi környezetben a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak büntetőjogi szempontból „közfeladatot ellátó személynek nem tekinthetők”. A köznevelési törvény erről szóló szakaszát a januárban életbe lépett státusztörvény helyezte hatályon kívül. A státusztörvényben viszont egyetlen olyan bekezdés sincs, ami a pedagógusok közfeladati jogállásáról szólna.

Totyik Tamás, Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint felháborító, hogy a pedagógusokat már nem tekintik közfeladatot ellátó személyeknek.

Forrás: klubradio.hu