134 évvel ezelőtt, 1890-ben ünnepelték meg első alkalommal a Városligetben május elsejét, ami azóta is világszerte a dolgozók és küzdelmeik ünnepe. A Mérce számára a munkások és harcaik kiemelt fontosságúak, így a pihenni, találkozni, vitatkozni és szerveződni vágyó dolgozók segítése mellett sem mehetünk el a róluk szóló pirosbetűs napon. Összeszedtük, hogy Budapesten merre érdemes indulniuk azoknak, akik olvasni, sportolni, koncerteket hallgatni szeretnének a nemzetközi munkásmozgalom ünnepnapján.

Gólya Sportnap és Majális

Május elsején egész nap különböző szabadidős sportokkal várja vendégeit az Orczy úti Gólya Presszó. Déltől kezdve jóga, brazil jiu-jitsu, kempo és boksz órákat tartanak a tetőteraszon, de lesz ping-pong bajnokság és sakk is az épületben, a közeli Golgota téren foci bajnokságot tartanak (ahol többek között mércésekkel is lehet majd találkozni), a Bláthy Ottó utcában pedig a görkorit próbálhatják ki a „termelésben megfáradtak”. Valamint innen indul majd az egész napos Alleycat bringaverseny is, ami során a várost átszelve kell feladatokat teljesítenie a háromfős csapatoknak. A sportesemények regisztrációhoz kötöttek – de a napot záró Mozgalmi Kórus, esze tamás, Pont és Season Of Mists koncertjeihez hasonlóan ingyenesek!

EGYETEMES ZsENDÜLÉS – az FDSZ-BME majálisa

Közös majálist tart az elmúlt hetekben a maradék állami fenntartású egyetem dolgozóinak méltó bérezéséért küzdő Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Intézményi szervezete (FDSZ-BME), az FDSZ-ELTE és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének Zeneakadémiai szervezete (MZTSZ-LFZE) a Magyar Tudósok körútján. Lesz sör, virsli és chilisbab, gyereksarok és tombola szakszervezeti nyereményekért (póló, pulcsi, éves tagdíj), valamint zenészek lépnek fel az egyetemekről: Vadhús (BME), 42 (BME), Hárs Róza Quartett (LFZE), meglepetés vendég az ELTE-ről.

Autonóm Majális

Szinte hagyományosnak mondható módon a Városligetben ünnepelnek az autonóm antikapitalisták, akik beszélgetésekkel és egy felvonulást követően koncertekkel köszöntik május 1-jét. A helyszínen nagy választékban lesznek kaphatóak undergound könyvek és újságok is. 

A SZEF és MASZSZ közös Majálisa

Innen nem messze, a Napozóréten felállított sátrába hívta meg beszélgetni a demokratikus parlamenti politikai pártokat és Magyar Pétert is (aki cikkünk megjelenéséig nem jelzett vissza a szervezőknek) a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás 20. évfordulója alkalmából politikusok és gazdasági szakértők segítségével munkavállalói szemszögből értékeljék az elmúlt két évtizedet. Ezen kívül fiatal szakszervezeti szervezők és tisztségviselők részvételével az érdekképviselet jövőjéről szóló beszélgetést és kocsmakvízt szerveznek. De fellép a Varsányi Szirének kórusa is. 

Kommunista Kiáltvány olvasókör a Fáklyával

A városligetben tart olvasókört a marxista Fáklya Mozgalom, ahol a Kommunista kiáltvány ma is érvényes tanulságai mellett átbeszélésre kerül az is, hogy miért csak a kommunista forradalom lehet megoldás a munkások számára, és hogy miért nem elegek a „mainstream” mozgalmak. Kapható lesz a Fáklya újság, valamint kommunista könyvek és a Nemzetközi Marxista Irányzat elméleti magazinjai (In Defence of Marxism) is. De lesz piknik, üdítő, sör és zene!

PDSZ és MKKSZ a Városháza parkban

A Városháza előtt tart beszélgetéseket a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), ahol az érdekérvényesítés lehetőségei az oktatási intézményekben és a munkahelyeken lesznek a témák, szakszervezeti vezetők, diákok, pedagógusok és önkormányzati politikusok, valamint Karácsony Gergely részvételével.

 Forrás: Mérce