A kecskeméti gyár vezetősége azután határozta el magát az egyoldalú lépésre, hogy tizenöt tárgyalási forduló után a legutóbbi, kedden tartott találkozó sem vezetett megállapodáshoz a szakszervezetekkel.

Több mint öt hónap és a szakszervezetekkel lefolytatott tizenöt tárgyalási forduló után egyoldalú bérfejlesztésről döntött a kecskeméti Mercedes-Benz gyár vezetősége. A csomag 2024. április 1-jétől 8 százalékos, 2025. április 1-jétől pedig további 5 százalékos alapbéremelés mellett egyéb juttatásokat is tartalmaz – közölte a kecskeméti gyár kommunikációját ellátó társaság.

A bértárgyalásokon 2023. októbere óta nem született megállapodás a tárgyalópartnerekkel. Tizenöt tárgyalási forduló után a legutóbbi, kedden tartott találkozó sem vezetett megállapodáshoz.

A vezetőség által elfogadott teljes csomag az alapbéremelés mellett az úgynevezett vakációs juttatás összegét 25 százalékkal megemelte, a kifizetését július elején teljesíti a vállalat.

A csomag részeként 2024-ben és 2025-ben összesen 300 ezer forint értékű egyszeri kifizetésben részesülnek a munkavállalók két, egyenként 150 ezer forintos lépcsőben.

Változatlanul megmaradnak az egyéb kiegészítő juttatások is, mint például az év végi 13. havi fizetés.

kecskeméti Mercedes-Benz gyárban több mint 4500 ember dolgozik. A vállalat vezetésének meggyőződése szerint a tárgyalások lezárása és az egyoldalú bérrendezés a legjobb megoldás a kecskeméti csapat számára.

Március 13-án a gyárban kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott a Vasas szakszervezet helyi csoportja. Az érdekképviselet többek között 2024-re 14 százalékos, 2025-re 12 százalékos alapbéremelést, valamint idén és jövőre is 600 ezer forint cafeteria-kifizetést követelt.

 Forrás: economix.hu