Március 19-től határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a Magyar Állami Operaház dolgozóit képviselő két szakszervezet. A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete álláspontja szerint a tervezett munkabeszüntetés oka, hogy „a munkáltatónál kezdeményezett, jelenleg is folyó kollektív munkaügyi vitában foglalt követeléseinket a 2024. évre vonatkozó bérmegállapodás, valamint a Kollektív Szerződés megkötésének vonatkozásában a munkáltató nem hajlandó teljesíteni” – írja a Magyar Narancs Online.

A szakszervezetek már tavaly is igyekeztek érvényesíteni követeléseiket az Ókovács Szilveszter vezette Operaházban. Ezután a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, Szentmártoni János írásba adta, hogy „a Magyar Állami Operaház mint munkáltató folyamatosan megszegte a hatályos Munka torvénykönyvben meghatározott konzultációra vonatkozó rendelkezéseket, azaz a törvény szabályait megszegve járt el a szakszervezettel, illetve az általa képviselt dolgozókkal szemben”.

A szakszervezetek követelései közül a béremelésben és a kollektív szerződésben azóta sem született megállapodás.

A kollégák azt kétségtelenül joggal vetik fel, hogy a legnagyobb aktivitást, nézőszámot, saját bevételt, előadást, produkciót felmutató, a legnagyobb nemzetközi beágyazottsággal bíró és a legnagyobb értékű ingatlanvagyont felelősen kezelő intézmény legalább a budapesti átlagkeresethez zárkózzon fel, foghassa be az Aldi és a Lidl bolti eladóinak bérét, és legalább a kulturális szférában kapja meg újra az őt, általa pedig az intézményt a közvélekedésben is megillető helyet

– írta Ókovács Csák János miniszternek, hozzátéve, „ha sikerül az Aldi-Lidl szintjére hozni az átlagfizetést, egy ötvenéves, a magyar muzsikusok krémjéhez tartozó zenekari művész bruttó 550 ezer forintot kereshetne”.

Tavaly év végén a Kossuth-díjas Rost Andrea nyilatkozott úgy, hogy az Operában „kizsigerelik a művészeket”, emiatt megszakítja a kapcsolatát az intézménnyel.

Forrás: 24.hu