A Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Szakszervezete újabb garantált "lépcsőket" vár el beépíteni a sávos szakdolgozói bérfejlesztésbe, mely 2024. március 1-jétől kerül bevezetésre.

Mint emlékeztetnek, a szakdolgozói béremelés első üteme már megtörtént, 2023. július 1-től egységesen 18%-kal nőttek az alapbérek. A szakdolgozói béremelés második üteme 2024. március l-jétől valósul meg, amely szerint az egészségügyi szakdolgozók alapbére 2024. március 1-jére eléri az orvosi átlagos alapbér 37 százalékát.

Ehhez szükséges - a törvény szerint - egy új típusú, sávos bérezési rendszer kialakítása. A sávos fizetési rendszer kialakításával, a sávokon belül kiemelt vagy alap besorolással a minimálisan és maximálisan fizetendő és fizethető alapbér (illetmény) is meghatározásra került.

A szakszervezetek mindaddig nem fogadják el a Belügyminisztérium ajánlását, amíg legalább 5 garantált "lépcső" nem biztosítja az előmeneteli rendszert a 0-51 év szolgálati időtartam (gyakorlati idő) alatt – írták a közleményben. 

Forrás: Portfolio