A felsőoktatási intézményben működő szakszervezet és a közalkalmazotti tanács fő követelései között a bértáblák felülvizsgálata és az inflációt követő éves emelés is szerepel.

Pár nap alatt több mint ezer ELTE-s dolgozó támogatta aláírásával azt a nyílt levelet, amelyben a munkáltatói döntésen alapuló illetmény – a 2021-22-től bevezetett 15+15 százalék – alapbérbe való beépítését – írja a Telex. Az így létrejövő garantált alapbérek legalább 50 százalékos azonnali, minden munkakörben és beosztásban való emelését, az oktatói-kutatói és a közalkalmazotti bértáblák felülvizsgálatát követelik.

Emellett a követelések sorában szerepel a nemzetgazdasági átlagnak megfelelő garantált tanársegédi minimumbér bevezetése, annak bértáblában való rögzítése, a további oktatók, illetve a kutatást-oktatást támogatók bérezésének ehhez igazítása, és inflációkövető garantált éves emelés bevezetése.

A nyílt levelet a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének ELTE Intézményi szervezte és az egyetem közalkalmazotti tanácsa juttatja el az egyetem fenntartójának. Ugyanis, mint írják, az ELTE egyike annak a néhány állami fenntartású felsőoktatási intézménynek, ahol továbbra is a felsőoktatási bértáblában szereplő összegek határozzák meg a garantált bért.

Tavaly „intézményi minimálbért” vezettek be, ami a tanársegédek esetében bruttó 380 ezer, az adjunktusok esetében bruttó 420 ezer, az oktatást-kutatást támogató munkatársak esetében pedig bruttó 362 ezer forint. Csakhogy – olvasható a szakszervezeti közleményben – a 2023-as 18,2 százalékos maginfláció mindezt felemésztette, míg a docensi és egyetemi tanári munkakörben dolgozóknál ilyen sem volt.

Forrás: Népszava