Hamarosan megtelhet Pintér Sándor belügyminiszter e-mail fiókja. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ugyanis levélíró kampányt indított a technikai és nevelést-oktatást segítő (NOKS-os) munkatársak bérének rendezéséért. Tóth Tünde, a PSZ alelnöke szerint fel akarják hívni a figyelmet arra: a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők, illetve a technikai alkalmazottak munkájára ugyanolyan szüksége van minden egyes oktatási intézménynek, mint a pedagógusokéra. A kampány technikai megvalósításában az aHang segít a PSZ-nek, a felületükön már elérhető és aláírható a levél, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter minden egyes aláírás után megkap e-mail-ben.

A PSZ eddig is minden tárgyaláson következetesen kiállt a NOKS-os és a technikai alkalmazottak munkakörülményeinek javításáért, illetve a bérük emeléséért is, ám a kormányzat eddig nem mutatott hajlandóságot arra, hogy az ő bérüket is emelje – emlékeztetett Tóth Tünde. A levélíró kampánnyal akarják nyomatékosítani, hogy a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők, illetve a technikai alkalmazottak is szerves részei, elengedhetetlen munkatársai az oktatásnak. De az is a célja a kampánynak, hogy tájékoztassuk minderről a közvéleményt is, ugyanúgy, mint Pintér Sándor belügyminisztert. 

„Mivel ezt a levelet bárki – szülők, diákok, pedagógusok, állampolgárok –aláírhatja, arra kértük a pedagógus kollégákat, hogy szolidaritásból ők is tegyék meg. Ezzel is támogassák a NOKS-sokért folytatott küzdelmünket” – tette hozzá az alelnök. 

A levélíró kampány azért folyik, mert a szakszervezet képviselői ugyan minden egyes, az oktatási államtitkársággal folytatott tárgyaláson kiemelték a NOKS-os és technikai alkalmazottak munkájának fontosságát, úgy érezték, a kormány még mindig nem hajlandó belátni, hogy az ő bérük méltatlanul alacsony. Ezzel akarnak a PSZ vezetői rámutatni arra, hogy nagyon sok olyan oktatásban dolgozó maradt ki a béremelésből, akinek a munkája ugyanúgy elengedhetetlen ahhoz, hogy működjön az iskola, óvoda, mint a pedagógusoké. 

Tóth Tünde beszélt arról is, a béremelés nagyon komoly bérfeszültséget okozott a tantestületekben azzal, hogy bizonyos munkakörben foglalkoztatottakat kihagytak belőle. Éppen ezért a tárgyalásokon továbbra is képviselni fogják a nevelést-oktatást segítők és a technikai alkalmazottak érdekeit, ahogy a sztrájkköveteléseik között továbbra is szerepel az ő bérük emelésének szükségessége.

A levélíró kampány péntek délután indult, és eddig már 2000 elektronikus levél landolt is Pintér Sándor e-mail fiókjában. A levelet egyébként itt lehet aláírni. A belügyminiszter minden egyes aláírás után megkapja az alább ismertetett formalevelet. A levélíró kampány egész februárban tart majd. 

„Tisztelt Pintér Sándor belügyminiszter úr!  

A pedagógusok bértömeg-emelése időszerű és az oktatás működése szempontjából szükségszerű volt.

A nem pedagógus végzettségű nevelő és oktató munkát közvetlenül segítők (NOKS) és a technikai alkalmazottak azonban nem kaptak béremelést, amely bérfeszültséget okoz. A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, az óvodai dajkák áldozatos munkája nélkülözhetetlen az óvodák, iskolák mindennapjaiban. Ők azok, akikre nemcsak a pedagógusok és a gyermekek, diákok számíthatnak, hanem az intézmények vezetői is, hiszen sokszor a pedagógushiányt is az ő munkaterheik növelésével orvosolják. Az óvoda- és iskolatitkárok kulcsfontosságú szerepet töltenek be az oktatási intézmények működésében. További példaként említhetjük a rendszergazdákat is, az ő munkájuk is nélkülözhetetlen az iskolák és óvodák digitális infrastruktúrájának fenntartásához, nélkülük a gyermekek digitális kompetenciáinak fejlesztése sem valósulhatna meg a tanórákon. Az olvasás gyermekekkel való megszerettetése a modern korban sok esetben nagy kihívás. Az iskolai könyvtárosok munkájának köszönhetően, a tanulók könnyen találhatnak érdeklődésüknek megfelelő olvasnivalót az iskolai könyvtárakban, valamint segítséget kapnak a tananyag feldolgozásához is. A portások, karbantartók, kertészek és takarítók munkája eredményeképpen a gyermekek biztonságos, rendezett körülmények között tanulhatnak az intézményekben. A laboránsok munkája nélkül a természettudományos órákon nehezebben lehetne kísérleteket végezni, a diákok természettudományos kompetenciáját fejleszteni. Gyógytestnevelők nélkül az arra szoruló gyermekek nem részesülnének a mozgáskoordinációjuk fejlődéséhez nélkülözhetetlen támogatásban.

Az ilyen szakemberekből már most is hatalmas hiány van, és félő, hogy a kialakult bérfeszültség miatt még többen hagyhatják el a pályát.

Felháborítónak tartom, hogy a technikai és nem pedagógus végzettségű NOKS munkakörben alkalmazottak nélkülözhetetlen munkáját nem becsülik meg anyagilag. Az ő bérük a garantált bérminimumhoz közeli összeg, ám ez az elvégzett munkájukhoz képest méltatlanul alacsony.

Kérem a köznevelésért is felelős belügyminisztert, hogy az említett oktatásban dolgozóknak is mielőbb dolgozzanak ki és hajtsanak végre olyan bérfejlesztést, amellyel anyagilag is elismerik a gyermekek érdekében végzett nélkülözhetetlen munkájukat!”

 Forrás: hirklikk.hu