Azonnali hatállyal bocsátották el január 16-án Radics Gábort, a Contitech szegedi gumigyárának dolgozóját, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) elnökét. Az elbocsátással egyidőben a szakszervezeti tevékenységével kapcsolatos dokumentációktól, illetve online felületektől is elzárták, és a szakszervezet a cég telephelyén található irodájába sem mehet be – írja a Mérce. A lapnak nyilatkozó érintett szerint az ügy a makói Continental-gyárral kapcsolatos fejleményekkel áll kapcsolatban.

Mint a hvg.hu írja, a tavaly novemberben a GSZSZ hívta fel a figyelmet arra, hogy több tucat munkavállalótól válik meg a gyár, köztük több mint 20 éve ott dolgozóktól is. Radics Gábor később a Continental AG hannoveri vezetésének küldött nyílt levélben

azt is jelezte, hogy olyan dolgozókról volt szó, akik előzőleg vendégmunkásokat tanítottak be.

A makói kirúgások miatt Lázár János is méltatlankodott.

A Mércének a szakszervezeti vezető most azt mondta, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül, váratlanul érte az elbocsátás, másnap már biztonsági őrök vezették ki a gyárból, nem kapott végkielégítést, pedig 27 éve dolgozott a cégnél, és elesik a tavalyi prémiumától is.

Az üggyel kapcsolatban pénteken közleményt adott ki a Continental:

"A tiszteletteljes együttműködés minden munkatársunkkal elengedhetetlen előfeltétele vállalatunk sikerének és hosszú távú fennmaradásának. Ennek megfelelően, mint sok más cég, így mi is rendelkezünk minden munkavállalónkra vonatkozó, kötelező érvényű értékekkel és szabályokkal, beleértve a munkavállalói érdekképviseletek tagjait is. Ezen értékek és szabályok jelentős megsértése esetén a munka törvénykönyvében leírtak alapján megtesszük a szükséges lépéseket. Egyes munkavállalóinkat érintő egyéni eseteket adatvédelmi okokból ezen túlmenően nem kommentálhatunk."

 

Forrás: Magyar Narancs