Azonnali hatállyal megvonná a Mentőszolgálat Főigazgatója a másodállásokra vonatkozó engedélyeket, ha az ügyeleti rendszerhez csatlakozó megyékben nem jelentkezik elég mentőorvos, vagy mentőtiszt a feladatokra – ez derül ki az RTL Híradóhoz eljutott levélből. Egy mentődolgozó szerint szinte mindenkinek van másodállása, mert olyan alacsony a fizetésük.

Egy új jogszabály szerint ráadásul már nemcsak az orvosok, hanem – egy kötelezővé tett tanfolyam után – a mentőtisztek is végezhetnek halottvizsgálatot. Egy másik levélben az szerepel, hogy „akik a januári határidőig nem teljesítik a képzési kötelezettséget, attól megvonják a 24 órás engedélyt február 1-től.” Ez az engedély teszi lehetővé számukra, hogy a fennmaradó szabadidejükben másodállást vállaljanak.

A Mentődolgozók Szövetsége szerint a Mentőszolgálat feladatai világosak. A szakszervezet elnöke azonban azt mondja, a január 5-én kiküldött levelek hangneme nem elfogadható.

Lássuk be, ez azért nem igazán motiváló erő a mentődolgozóknak, amikor valamilyen megszólítást kap a munkáltatójától, amiben őt fenyegetik, szankciót helyeznek kilátásba, zsarolják majdhogynem. Én azt gondolom, ez nem a megfelelő kommunikáció a munkáltató részéről

– mondta Lengyel Tibor, a szövetség elnöke.

Forrás: 24.hu