Minden olyan orvosnak, akinek területi ellátási kötelezettsége van, a jogszabály szerint ügyelnie kell. Az OMSZ-nek nincs lehetősége szankcionálni, de kérhet segítséget - írja a Népszava.

Azokban a megyékben ahol már bevezették az új ügyeleti rendszert a háziorvosok több mint 75 százaléka vesz részt abban – közölte a Népszavával Győrfi Pál, a szervezet kommunikációs vezetője. Az idén februártól bekapcsolódó megyékben egyelőre nem állnak ilyen jól: Pest megyében 35 százalék, Fejérben 57 százalék azok aránya akikkel vagy már szerződtek a feladatra vagy a megállapodás „folyamatban” van.

Ahogy arról beszámoltunk, Pest megyében nincs túl nagy hajlandóság a háziorvosok körében az ügyeleti feladatok ellátására. Erre utalt az a levél is, melyben az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) helyi telepének munkatársa a múlt hétvégén azzal fenyegette az érdi háziorvosokat, hogy amennyiben nem jelentkeznek ügyelni, úgy más megyébe lesznek vezényelhetők. Továbbá azt is kilátásba helyezte, hogy a feladatot negligálókat összeírják és a névsorukat „leadják.” Hogy pontosan hová és mi célból küldik az ügyeletre nem jelentkező háziorvosok névsorát, arra nem tért ki a levél aláírója.

Lapunk kérdéseire küldött írásbeli válaszában Győrfi Pál kitért arra is, hogy mi történik, ha valaki háziorvosként nem vállalja az ügyeleti szolgálatot. A kommunikációs vezető azt írta: minden olyan orvosnak, akinek területi ellátási kötelezettsége van, a jogszabály szerint ügyelnie kell. Ha nem hajlandó a havonta kétszer hat órában ezt a munkát végezni, úgy az OMSZ ezt jelezheti első körben az illetékes járási tiszti főorvosnak, ha ez nem elegendő, akkor a megyei tiszti főorvos küldhet írásban elrendelő határozatot az érintett praxis tulajdonosának. Mint írta: ha szükséges, akkor a megyei irányító kórháztól is kérhet az OMSZ segítséget. Utasítást az ügyeleti munkára kizárólag a kormányhivatal népegészségügyi osztálya, azaz az illetékes tiszti főorvos adhat.

Győrfi Páltól megtudtuk azt is, hogy az új ügyeleti rendszer működése óta ellátási érdekből tavaly áprilisban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kaptak az érintett orvosok kirendelő határozatokat azon járásokban, ahol az ügyelet működtetetése kellő számú orvos jelentkezése híján nehezen volt megoldható. Ám ezen kirendelések járáson belül történtek. (Azaz senkit nem küldtek másik megyébe ügyelni, mint ahogyan ezt az érdi mentő telephelyvezetője háziorvosoknak írt levelében kilátásba helyezte.)

A kommunikációs igazgató jelezte azt is, hogy az OMSZ-nak nincs lehetősége szankcionálni, bírságolni a háziorvosokat. Arra a kérdésre, hogy valóban listázza-e az OMSZ az ügyeletet nem vállaló háziorvosokat, és ha igen, mit kezd a listával, azt közölte, 

csak az ügyeleti feladatokra szerződött orvosokról vezetnek nyilvántartást.

A nem szerződőkkel az illetékes Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ feladata szükség esetén felvenni a kapcsolatot.

 

Forrás: Népszava