A jövő héten folytatják a sztrájkbizottsági tárgyalást a pedagógus érdekképviseletekkel. Lényegében ezzel az eredménnyel zárult az újabb megbeszélés a köznevelésért felelős államtitkárral. Maruzsa Zoltántól azt is megtudták, hogy a megígért a 32,2 százalékos béremelést a múlt évi átlagbértömeghez fogják számolni, ami egyben azt is jelenti, hogy kevesebb, mintha azt a legutóbb nevesített novemberi bérhez számolták volna. Az érdekvédők ígéretet kaptak további bérkorrekcióra is, hogy a pedagógusok a diplomás átlagbér 72 százalékára fel tudjanak zárkózni - írja a hirklikk.hu.

A látszat még működik, kedden folytatódtak a sztrájkbizottsági tárgyalások, miután Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár tárgyalásra hívta a Pedagógusok Szakszervezetének és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetőit. 

Totyik Tamás, a PSZ elnöke a tárgyalások megkezdése előtt még azt feltételezte, feltehetően a béremeléssel kapcsolatos ütemezésekről lesz szó. Azt is elmondta, hogy a nevelést, oktatást segítő, és a technikai dolgozók béremeléséért is tovább folytatják a harcot, mint mondta: „nevetséges, hogy egy rendszergazda nettó 230 ezer forintot visz haza a mostani törvény alapján. Ennyiért nem fognak az iskolák rendszergazdát (sem) találni.” Merthogy a státusztörvényben jelenleg a nem pedagógus végzettségűek számára csak a garantált bérminimumot biztosítják, és az oktatást, nevelést közvetlenül segítők is csak fixen két százalékot kapnak erre. Magyarul megszűnt számukra az előmenetel, ami teljességgel elfogadhatatlan. 

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának ügyvivője hozzátette, megtárgyalásra várnak még a további sztrájkkövetelések is, amikből nem engednek, mert a munkaterhelés még mindig rettenetesen nagy, a túlmunkákat még mindig nem fizetik ki. Hozzátette, több olyan kérdés is van, amit szinkronba kellene hozni a Munka törvénykönyvével (Mt.), mert jelenleg a státusztörvény hátrányosabban szabályoz egyes elemeket, mint azt korábban az Mt. tette. 

A tárgyalás után az érdekvédelmi szervezetek vezetői széttárt karokkal jelezték, nem értik, miért is hívta őket most tárgyalni Maruzsa Zoltán, amikor minden kérdésükre azt mondta, talán a jövő héten tud majd rájuk válaszolni. Amit Totyik Tamás elmondása szerint sikerült megtudni, hogy a 32,2 százalékos béremelést a múlt évi átlagbértömeghez fogják számolni, ami egyben azt is jelenti, hogy kevesebb, mintha azt a legutóbb nevesített novemberi bérhez számolták volna. Maruzsa Zoltán azt megerősítette, hogy márciusban lesz még egy bérkorrekció, valamint év vége felé is várható még egy, hogy a pedagógusok a diplomás átlagbér 72 százalékára fel tudjanak zárkózni. 

Nagy Erzsébet beszámolt arról, hogy a szakszervezetek kifogásolták, hogyan jött ki a 32,2 százalék átlagosan, amikor a minimumok a Pedagógus I., a Pedagógus II., a Mesterpedagógus és a Kutatótanár kategóriák esetében nem érik el azt. Azt mondta, ha bértömegre adják az említett béremelést, kell, hogy legyen mozgásterük az intézményeknek. Totyik Tamás hozzátette, az iskolaigazgatóknak és a tankerületi vezetőknek lesz a legnagyobb szerepük abban, hogy „ne az alsó határt érjék el a kollégák, hanem annál jóval magasabbakat”. Arra is kíváncsiak lesznek a szakszervezetek, hogy az idősebb kollégáknál ez hogyan fog megvalósulni. Abban is egyetértettek, hogy a pedagógus végzettségű, nevelést és oktatást közvetlenül segítőkre is vonatkozik a béremelés – folytatta a beszámolót Nagy Erzsébet, aki egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben egy intézményben ez nem így van, azt feltétlen jelezzék a szakszervezeteknek.

A tárgyaláson a nem pedagógus végzettségű, illetve technikai dolgozók béremeléséről Maruzsa Zoltán nem beszélt, arra viszont választ kaptak tőle a szakszervezeti vezetők, hogy az esélyteremtési támogatás feladatellátási helyre van megállapítva, így az nem fordulhat elő, hogy az egyik osztályban lesz támogatás, a másikban nem. 

A szakszervezetek azt kérik a pedagógusoktól, amennyiben január 22-ig megkapják a kinevezésüket, mindenképp jelezzék az érdekvédőknek, hogy mennyi lett a béremelésük. Arra is kérték őket, aki még nem tagja a szakszervezetnek, az akár a PSZ-be, akár a PDSZ-be lépjen be, mert csak erős szakszervezet tud nyomást gyakorolni a kormányra. Totyik Tamás leszögezte: „ha nem folytattuk volna a 2,5 éves tiltakozó akciót, feltehetően az a béremelés se valósult volna meg, amit most megkaptunk”. 

A sztrájkbizottsági tárgyalás tehát a jövő héten folytatódik.

Forrás: hirklikk.hu