Miközben a katonák és a honvédelmi alkalmazottak – a beosztásuktól függően – 400-750 ezer forintos jutalmat is hazavihettek az év végén, a rendvédelmi dolgozóknak semmi többletpénz nem jutott. A hivatásos állomány kapott ugyan fizetésemelést, de az teljesítmény alapú, ráadásul tízezer rendvédelmi igazgatási alkalmazott egy fillér többletre sem számíthat. Dr. Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy miközben a katonáknak százezrek jutottak, a rendvédelmi dolgozók nem kaptak semmilyen plusz juttatást az év végén.

– A tárca szerint viszont lesz béremelés a rendőrségen...

– A béremelést is megkapta minden katona a jutalma mellé. A rendőrök januártól nettó 50 ezer forintos pótlékemelést kapnak, ez azonban nem kárpótolja őket, nagyrészt már elvitte az infláció, nem ér semmi pluszt. Olyan, mintha a rendőrök sorsa, helyzete nem érdekelne senkit sem a parlamentben, sem a Belügyminisztériumban.

– A közalkalmazottaknak még ennyi sem jár a rendőrségnél?

– Már nincsenek közalkalmazottak, 2019-ben megszüntették ezt a formát, mi annak idején figyelmeztettük is a pedagógusokat, egészségügyieket, rájuk is ez vár, de nem hittek nekünk... S lám, 2024-ben már ezeken a szakterületen sincsenek közalkalmazottak. És igen, idén csak a hivatásosok kapnak béremelést, a közszolgák nem.

– A szakszervezet tehet ez ellen valamit?

– Ha én vagy a szakszervezet ezt leírja akár százszor is, az nem megoldás, mást meg nem tehetünk. A rendőr, a tűzoltó, a börtönőr nem tüntethet. Pedig akkor látszana igazán az elégedetlenség... most nem látszik, vagyis bármit megtehetnek.

– A hivatásos rendőrök béremelése minden zsarura vonatkozik?

– Igen, de teljesítményarányú, pontosabban a parancsnok dönti el, ki kap többet, ki kevesebbet. Sajnos, az a szomorú tapasztalat, hogy nem az elvégzett munka arányában, hanem úgy megy az osztás, hogy kit kedvel a főnök, kit nem. Volt olyan rendőri egység, ahol ezt úgy osztották el, hogy a keret felét kapta 15 vezető, a másik felét a 150 fős végrehajtói állomány. Erre is figyelmeztettük a pedagógusokat, orvosokat, ám nem hittek nekünk, s most már itt is van, a 32 százalékos tanári béremelés is ezen az alapon működik.

Forrás: Blikk