A Continental makói gumigyárának vezetése beperelte a Gumiipari Szakszervezeti Szövetséget (GSZSZ) és annak elnökét, kétmillió forintos sérelemdíjat követelnek tőlük - tájékoztatta a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) az MTI-t csütörtökön.

A közlemény szerint a gumigyár vezetősége azért perelte be a GSZSZ-t és annak elnökét magánszemélyként, mert a helyi szakszervezettel együtt rendszeresen nyilvánosságra hoztak számos törvénytelennek vélt munkáltatói intézkedést.

A GSZSZ ismertette: a szakszervezetek az elmúlt időszakban egyebek között a régi munkavállalókat sértő elbocsátásokról, szakszervezet- és munkavállaló-ellenes jogsértésekről, megromlott egészségi állapotuk miatt végkielégítéssel járó elbocsátás helyett fizetés nélküli "parkolópályán tartott" volt gumigyári dolgozókról és különféle visszaélésekről tájékoztatta a nyilvánosságot.

A közleményben idézték Radics Gábort, a GSZSZ elnökét, aki hangsúlyozta, hogy a munkáltató és a szakszervezet között régóta rossz a viszony, álláspontja szerint a helyzetet csak a jelenlegi vezetőség teljes leváltásával lehet rendezni.

A cég és a szakszervezetek közötti viszony elmérgesedésében szerepe volt annak, hogy novemberben a GSZSZ csoportos elbocsátási tervről értesült, és arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a magyar munkavállalók helyett külföldieket fog alkalmazni a vállalat. Ezt a cég később közleményben cáfolta, valamint a gazdaságfejlesztési miniszterrel való találkozóján a Continental Automotive Hungary Kft. vezetősége megerősítette, hogy a sajtóhírekkel ellentétben a makói gumigyár dolgozóit érintő csoportos létszámleépítésre nem került sor.  

A Continental cégcsoport Magyarországon 8 városban: Budapesten, Debrecenben, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Veszprémben és Vácon van jelen, körülbelül 8000 munkavállalót foglalkoztat. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. nettó árbevétele 2022-ben 60,37 milliárd forint, egy évvel korábban 59,86 milliárd forint volt. A társaság tavaly 6,07 milliárd forint, 2021-ben pedig 439,19 millió forint veszteséggel zárt.