Már csak néhány nap, és még tovább súlyosbodik a munkaerőprobléma az egészségügyben, mert 2024 januárjától megszűnik a bérfoglalkoztatás lehetősége, az egészségügyi intézmények kizárólag főállású dolgozókkal működhetnek.

2024 januárjától megszűnik a bérfoglalkoztatás lehetősége, az egészségügyi intézmények kizárólag főállású dolgozókkal működhetnek, így a Portfolio cikke szerint tovább fog súlyosbodni a munkaerő-probléma az egészségügyben.

Az egészségügyi intézmények ugyanis januártól nem alkalmazhatnak munkaerő-közvetítő cégeken keresztül orvosokat, nővéreket, sőt, kizárólag az egészségügyi szolgálati jogviszony keretében foglalkoztathatók egészségügyiek, vagy önkéntes segítők dolgozhatnak a kórházakban.

Bár orvosok is vállaltak eddig munkát így, a változtatás leginkább az egészségügyi szakdolgozói területen és alapvetően a fővárosban jelent komoly érvágást, ahol a szakápolói, műtős állások 10-15 százalékát bérnővérekkel töltötték be mostanáig becslések szerint.

Arról már korábban a Forbes.hu-n is írtunk: jelenleg is 25-30 ezer ápoló hiányzik a hazai betegellátásból, szakrendelőkben az időpontfoglaláskor a páciensek 65 százaléka nem jár sikerrel. 

Abban megegyeznek a szakemberek, hogy most még a kórházról kórházra ingázó bérnővéreknek köszönhető, hogy nem omlott össze a rendszer. Az intézkedést így a betegek, hozzátartozók is a bőrükön érzik majd meg, az egészségügyiek pedig, akik eddig bérnővérként, bérműtősként egészítették ki a fizetésüket, a pénztárcájukon – írja a gazdasági portál.

Forrás: Forbes