Januárban várhatóan 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusok átlagjövedelme – mondta a miniszterelnök a tegnapi nemzetközi sajtótájékoztatón. Orbán Viktor kifejtette, a kormány azt tervezi, hogy megindítanak egy hároméves bérfejlesztési programot, ami azt jelenti, hogy a pedagógusok átlagfizetése 800 ezer forint körülre emelkedhet három év múlva. Ehhez azonban szerinte kell még Brüsszel együttműködése. A pedagógus szakszervezetek üdvözlik a bejelentést, ugyanakkor aggasztónak tartják, hogy a 32 százalékos emelés még mindig nem fogja elérni a diplomás átlagkeresetek 72 százalékát sem. Az ATV Híradó riportja. 

Évek óta tüntetnek a pedagógusok a nehéz megélhetésük miatt. A kormány akkor ígért nekik jelentős emelést, ha Magyarország megkapja a befagyasztott uniós támogatásokat. Azok egy részének felszabadításáról az Európai Bizottság a múlt héten döntött, jóváhagyták 10,2 milliárd euró vagyis nagyjából 3900 milliárd forint kifizetését. 

,,Egy jogi aktus még hiányzik. Tehát nekünk kell kapnunk Brüsszelből egy levelet, amely fölhatalmaz bennünket arra, hogy az emelést megtegyük, amely biztosít bennünket arra, hogy a béremelés bizonyos százalékát Brüsszel ki fogja fizetni, ez bármelyik pillanatban megérkezhet ez a levél" – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint már csak ez áll útjába annak, hogy megkezdjék a pedagógusok bérének emelését.

,,Az a tervünk, hogy megindítunk egy hároméves bérfejlesztési programot" – a miniszterelnök hozzátette, 2024 január elejétől 32,2 százalékos béremelést akarnak végrehajtani, majd tovább emelnének 2025-ben és 26-ban is. Így a pedagógusok átlagfizetése 800 ezer forint körülre emelkedhet három év múlva. Kiemelte, ha nem lenne EU-s pénz, akkor is emelnének, azonban az hosszabb időbe telne. A bejelentéssel kapcsolatban Totyik Tamás, a PSZ elnöke úgy fogalmazott Híradónknak: 

,,Az elégedettől még messze vagyunk, de úgy tekintünk, hogy egy jó irányba tett lépés a kormány részéről". 

A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a 32 százalékos béremelés még mindig nem fogja elérni a diplomás átlagkeresetek 72 százalékát, amit az unióval kötött megállapodás írt elő. ,,Ez kimondottan csak az oktató, nevelő munkát végző kollégák részére vonatkozik tehát, a technikai alkalmazottak és a NAS-os alkalmazottak részére, a nevelést, oktatást segítők részére pedig nem" – magyarázta a PSZ elnöke. 

A PDSZ részéről totális a bizalmatlanság

– ezt már Nagy Erzsébet, a szakszervezet ügyvivője mondta Híradónknak. A pedagógus érdekképviseletek csütörtökön tárgyaltak a Belügyminisztériumban Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral, azonban érdemi választ nem kaptak. ,,Nem tudjuk, hogy pontosan milyen bérek képezik ennek a 32,2 százaléknék az alapját. Magyarán, minek a 32, 2 százalékáról van szó? A november végi bérekről vagy a decemberi bérekről van szó ilyenkor? És ha persze átlagot említ a kormányfő, akkor nyilvánvalóan azt jelenti, hogy ezt a bért nem fogja mindenki így megkapni. De nem tudjuk azt sem, hogy milyen szempontok alapján és egyáltalán mikor történne ennek a kifizetése" – fogalmazott Nagy Erzsébet. 

A pedagógusoknak január 15-ig kell megkapniuk az új kinevezés-módosításokat, melyekből kiderül, valójában mennyi realizálódik a tényleges fizetésekben az emelésből. Ha nem lesznek elégedettek, a szakszervezetek az ígérik, hogy sztrájkot szerveznek.

Forrás: ATV