Jelenleg nagyjából 8–10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik Magyarországon – mondta a HR Portálnak a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének (PASEI) alelnöke, Rowena Paragas. Az is kiderült, hogy Európában nagyjából 100 ezer filippínó munkavállaló dolgozik, elsősorban az egészségügyben, a gyártásban, a vendéglátásban és a logisztikában. És óriási verseny van nemzetközi szinten a filippínó munkavállalókért - írja a 24.hu.

A cikk szerint egy gyári összeszerelő munkás a Fülöp-szigeteken régiótól függően nettó 250-300 dollárt kereshet, Magyarországon 550-600 eurónak megfelelő forintot, míg Nyugat-Európában 1500-1700 eurót. Viszont Magyarországon ingyenes a szállás, a munkába járás és kapnak a dolgozók étkezési támogatást is.

Kitértek arra is, hogy az egészségügyben a németek és az osztrákok által kínált 2400 eurót (közel 1 millió forint) nem tudják a magyar munkaadók megfizetni. Plusz szakmunkásként a letelepedés és a családegyesítés is megoldható náluk, ellentétben Magyarországgal. Rowena Paragas úgy látja, hogy az osztrák bér 80 százalékát kellene adni, akkor lenne reális opció nagy számban a filippínók toborzása szakmunkás munkakörökbe Magyarországon.

A szakember szerint Magyarországon 95 százalékban beválnak a Fülöp-szigeteki vendégmunkások, amit rendkívül jónak aránynak tart.

Aki tíz fővel kipróbálja, utána százat rendel

– fogalmazott. Egy német cégvezető elmondta neki, hogy filippínó munkásai átlagosan 30 százalékkal termelékenyebbek, a többi dolgozóval összevetve.

A szakember arra számít, hogy, ha az új idegenrendészeti törvény lehetővé teszi, akkorjövőre a többszörösére nőhet nálunk a filippínó vendégmunkások száma.

Forrás: 24.hu